KRISTIANSAND: – I Agder er det 19 barn som venter på et permanent hjem. Det er 19 for mange, sier Jimmy Gonzalez.

Han er seniorrådgiver for fosterhjemstjenesten i Bufetat, som har ansvaret for å skaffe egnede fosterhjem og beredskapshjem når kommunene ber om det.

De siste årene har de satt i gang flere tiltak for å rekruttere flere.

Det har tydeligvis gitt resultater. Da Fædrelandsvennen omtalte den kritiske mangelen på fosterhjem i 2021, var det 55 barn som ventet på å bli plassert. 30 i Kristiansand-regionen.

– Alle våre initiativ handler om å rekruttere flere fosterhjem, sier Gonzalez.

Antallet barn som venter på å bli plassert, varierer. Problemet nå er at enkelte har ventet veldig lenge. Opptil halvannet år.

– I påvente av fosterhjem bor noen midlertidig i et beredskapshjem, institusjon eller hos familie og slektninger.

Flertallet av barna som trenger fosterhjem, er i alderen 7–18 år.

Det er enkelte barn som har ventet veldig lenge på fosterhjem nå, sier Jimmy Gonzalez i Bufetat. Det er han og Irene Sande som jobber med rekruttering av fosterhjem i Agder. Foto: Håvard Karlsen

– Spente på tallene

Nå handler det om å finne permanente hjem. Bufetat går bredt ut.

– Vi kan ikke sitte og tvinne tommeltotter og vente på at disse hjemmene dukker opp av seg selv, forklarer Gonzalez.

I fjor besøkte Bufetat noen skoler i Søgne ved oppstarten i august.

To uker senere møtte det opp sju personer fra en av skolene på et informasjonsmøte. Der går man litt mer i dybden på hva det innebærer å være fosterhjem.

– Vi tenkte «wow, har vi truffet noe her». Det er ikke noe å legge skjul på at det er mye vanskeligere å rekruttere familier med yngre barn.

På grunn av den gode responsen i fjor, vil Bufetat besøke de fleste ungdomsskolene i Kristiansand de neste to ukene.

– Vi er veldig spent.

Besøkte Grim skole

Tirsdag kveld fikk han noen minutter i forkant av foreldremøtet til 9. klasse på Grim skole.

– Bufetat gjør en viktig jobb i samfunnet, og om de får rekruttert fosterfamilier ved å stille på foreldremøter ønsker vi dem selvfølgelig velkommen, sier rektor på Grim skole, Åse Marit Eikestøl.

Om to-tre uker får Bufetat vite om innsatsen har gitt avkastning.

– Hvis vi får én eller to som virkelig viser interesse og kanskje i framtida blir fosterhjem, er det verdt det, sier Gonzalez.

Åse Marit Eikestøl er rektor på Grim skole. Foto: Jacob J. Buchard

Avtaler med idrettsklubber

Den største satsingen på Agder nå er imidlertid ambassadøravtalene.

– Det er et supert tiltak, om man gjør det på en riktig måte.

I Agder begynte de å knytte til seg ulike trossamfunn. Nå er det utvidet til klubber, interesseorganisasjoner og idrettslag.

– Jeg har lagd avtaler med store, lokale klubber, hvor de skal promotere fosterhjemssaken og vårt budskap i sine kanaler og ved arrangementer og møtepunkter.

Her viser Gonzalez fram to av ambassadøravtalene Bufetat har inngått, med Agder Friidrettskrets og Konsmo Menighet. Foto: Håvard Karlsen

– Gjør en fantastisk innsats

Bufetat har troen på at ambassadøravtalene er veien å gå

I Kristiansand nærmer de seg nå rundt 20 ambassadøravtaler.

Noen av de som er med er idrettsklubber som Randesund, Våg og Fløy, menighetene i Voie og Høvåg, samt private aktører som Fiskåtangen barnehage og Glowing Golf.

– For Randesund idrettslag er det like viktig det som skjer utenfor banen. Alle barn og ungdom bør få de beste oppvekstsvilkår, sier daglig leder Øystein Konradsen, og fortsetter;

– Her gjør Bufetat en fantastisk innsats og det er derfor helt naturlig å være en ambassadør for å bidra til flere kan få et trygt og godt fosterhjem.

Randesund har en ambassadøravtale med Bufetat. Her er daglig leder Øystein Konradsen avbildet på Sukkevann. Foto: Jacob J. Buchard