KRISTIANSAND: — Dette må skje fort, og helst før sommeren. Flertallet i Kristiansand vil ha en levende kulturby. Hvis ikke vi politikere kan ta denne debatten må vi finne noe annet å gjøre, sier kulturstyreleder Abdullahi Alason (Ap). I går gikk han til felts mot det han mener er urimelige begrensninger på kulturlivet i form av blant annet støybegrensninger.

— Kommunen har i flere år drevet bevilgningspolitikk overfor kulturlivet, og vi har et uttalt ønske om å være en kulturby. Det var derfor vi i kulturstyret nettopp bevilget en million kroner i året til rytmiske konserter (Rock City-pengene). Men vi er altfor dårlige på tilrettelegging. Nå må for eksempel mange konserter være slutt før klokka 23.00 og ikke overstige en viss desibelgrense. Dette henger ikke på greip, sier Alason.

Utfordrer

Han ønsker å utfordre kommunens administrasjon til å utrede støyproblematikken i ekspressfart, og han ønsker seg et fornyet regelverk for hvor mye støy man skal måtte tåle i kvadraturen. Innenfor et visst område vil Alason at andre begrensninger skal gjelde, slik det har vært i Oslo i en årrekke med «skjenkeringen». I klartekst betyr forslaget at for eksempel naboene til Kick, som for tiden er byens viktigste storscene, må belage seg på å tåle konsertlyd etter klokka 23.00. De må også påregne at denne lyden overstiger dagens grense på 100 desibel.

— Jeg vil at vi tar reguleringen av Kvadraturen ut av arbeidet med kulturplanen og behandler dette først. Dette haster, og vi kan ikke vente i tre år. Da er det for sent, for da kan Kvadraturen være stengt, sier Alason.

Dropper byen

For konsertarrangørene Jørgen Skauge og Louis Holbrook låter dette som rockemusikk i ørene, og de gleder seg over at en politiker i sentral posisjon vil gjøre noe med det de opplever som meningsløse regler.

— Det er faktisk en del store band som dropper å dra innom byen når de hører at konserten må starte klokka 21.00, sier Holbrook.

— På den tiden har ikke engang alle kommet seg hjem fra arbeid. Og vi mister også muligheten til å sette opp lokale supportband når vi må være ferdige så tidlig. Dermed mister lokale band muligheten for viktig spilleerfaring. I tillegg fratar reglene oss muligheten for å kjøre «doble konserter», med en konsert for dem under atten år tidligere på kvelden. Den må i så fall begynne klokka 18.30, og da kommer det i hvert fall ingen, sier Skauge.

— Vi har et driftig arrangørmiljø akkurat nå, og det kommer til å forsvinne igjen dersom ikke noe blir gjort fort. Det tar fort femten år før en tilsvarende situasjon oppstår, sier Holbrook. Han er krumtappen i Good Show Booking som setter opp en mengde konserter på Charlies og Kråga, mens Skauge for tida er mest aktiv i Imperiet AS som hovedsakelig setter opp konserter på Kick. Forrige helg besøkte drøyt 500 mennesker konserten med Karpe Diem, en suksess som må sies å være et unntak i Kristiansandssammenheng.

Mangler de store

— Det er en stor mengde små konserter i byen, men de store mangler, sier Holbrook.

— Da jeg var på Start-kamp i fjor møtte jeg noen av bortelagets supportere. De sa de skulle hjem med en gang, siden det ikke skjedde noe i Kristiansand på kveldstid. Dette må vi gjøre noe med. Jeg vil at Kvadraturen skal danne en pulserende bro mellom Sør Arena og det nye kulturhuset Kilden. Jeg tror de fleste mennesker ønsker en levende by, og som folkevalgte er det vår jobb å gjøre noe med dette. Vi kan ikke la et mindretall bestemme reglene. Hvis ikke må vi finne noe annet å gjøre, sier Alason.

— Dette er fine ord, og dersom politikerne følger dette opp med handling viser de virkelig handlekraft. Det er ressurssterke grupper som står mot dette, og de har råd til å hyre advokathjelp. Men hvis du ikke tåler støy, kan du like gjerne flytte ut av sentrum, sier Holbrook.