Vegard Vige. Foto: Kristin Ellefsen Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: – Jeg blir litt lei meg når det står i media at jeg kveler kulturlivet. En konsert kan godt avvikles slik at den er ferdig til klokka 23.00. Og det er ikke kulturlivet, men utelivsbransjen som først og fremst rammes, sier kommuneoverlege Vegard Vige.Han er i vinden igjen etter at utestedene Frk. Larsen, Midnight og Leopold har fått påpakning for støy utover lovens grenser. Tidligere i år måtte Kick avvikle nattklubbdriften på grunn av naboklager, og det siste året har konsertene måttet avslutte klokka 23.00. Kun 18 på konsert Selv om publikum etter hvert har blitt vant til den uvanlige konserttimingen, opplever folk fremdeles å komme til konserter idet siste akkord blir dratt. Sist lørdag var det 18 stykker til stede da Too Far Gone startet sin konsert klokka 21.00. – Om han kveler kulturlivet. Jammen det gjør han, sier innehaver Narve Ellefsen på telefon fra England før han må gå i et møte.

Kick står i ferd med å foreta enda flere ombygninger enn de allerede har gjort for å slippe naboklager. De siste par årene har Kick gjort seg stadig mer gjeldende som sentrums viktigste livescene for litt større konserter. Men lydisoleringen er altså fortsatt ikke god nok til å tilfredsstille verken naboene eller lovens bokstav slik kommuneoverlegen tolker den.

Kommuneoverlegen peker på at han kun følger lovverket. Når naboene klager er han forpliktet til å følge opp. Nå har Leopold foreløpig kommet seg unna ved å foreta en støyutredning på egne vegne, og vil ifølge kommuneoverlegen treffe tiltak for å hindre at naboene blir plaget i utrengsmål.

Midnight har klaget kommunens tiltak inn til fylkesmannen før det i det hele tatt er fattet vedtak, og fra Frk. Larsen venter kommuneoverlegen ennå på svar. Der i gården er problemet prat og latter fra bakgården hvor folk står ute og røyker, og ikke støy fra konserter. Det er det heller ikke på Midnight.

Holbrook ber politikerne ta ansvar Konsertarrangør Louis Holbrook mener dette:

– Jo visst rammer det kulturlivet. Utelivsbransjen er en vesentlig del av infrastrukturen til det frie og uavhengige kulturlivet. Men det er politikerne som har en jobb å gjøre her. Vil de nå visjonene de har satt opp om kulturbyen Kristiansand må de innføre egne bestemmelser for støygrenser i sentrum, slik de har med skjenkeringen i Oslo. Noe støy må man tåle hvis man velger å bo i en by, og dersom folk vil slippe støy mener jeg de bør flytte på landet, sier Holbrook.

Varaordfører Mette Gundersen (Ap) er helt enig, og opplyser at hun og ordføreren skal i møte med NHO for å drøfte problemet. Dersom hun får det som hun vil må naboene til opptil flere utesteder belage seg på å tåle lovlig støy fra en rekke utestedet utover natta.