Vibeke Wærn har tatt med de to sønnene sine ut på demonstrasjon. På bildet ser du Carsten Amadeus. Foto: Elise Vigeland Øyhovden
Kaia Eriksen og Mina Landøy hørte om demonstrasjonen fra en venninne. De visste med en gang at de ønsket å delta. Foto: Elise Vigeland Øyhovden
Over 100 sørlendinger demonstrerte mot voldtekt i Markensgate. Foto: Elise Vigeland Øyhovden

KRISTIANSAND: Mandag denne uka var det flere tusen over hele landet som demonstrerte mot frifinnelsen av tre menn, som var anklaget for å ha voldtatt en ung jente i Hemsedal i 2014. Demonstrantene krevde bedre rettssikkerhet for kvinner.

— Vi prøvde å få til en demonstrasjon den dagen vi også, samtidig som alle andre, men vi rakk det dessverre ikke, sier leder for LUNAR, Lene Mordal og legger til:

— Vi rakk det ikke da, men vi kommer sterkt tilbake i dag.

Av de 450 interesserte på demonstrasjonens Facebook-side, var det over hundre sørlendinger som møtte opp til søndagens arrangement. Alle var klare til å gå turen fra Nupenparken til Slottet i andre enden av Markens gate.

Budskap

På demonstrasjonsplakatene sto det blant annet: «Kun ja betyr ja», «voldtekt er alvorlig kriminalitet (ikke bare en «kort utskeielse«)» og «det er aldri din feil at du ble voldtatt».

— Jeg holder en plakat med budskapet «Jeg tror deg», sier Vibeke Wærn.

Hun går i toget sammen med de to sønnene sine, og er helt sikker på at det betyr noe:

— Det er viktig å vise solidaritet, at en bryr seg, sier hun.

Kaia Eriksen og Mina Landøy hørte om demonstrasjonen fra en venninne. De visste med en gang at de ønsket å delta. Foto: Elise Vigeland Øyhovden

Mordal er helt enig med henne:— Det er viktig at de som har vært, eller kommer i en slik situasjon vet at de vil få støtte når de forteller sin historie, bekrefter hun.

Og dagens oppmøte viste at veldig mange andre sørlendinger også har samme oppfatning av saken. Barn, voksne og gamle gikk rakrygget med budskapet på plakatene foran seg, og etter en liten halvtime hadde de nådd dagens endestasjon. Der skulle det holdes demonstrasjonsappeller.

Demonstrasjonstaler

Margareth Bjørtvedt, som er daglig leder for Senter mot seksuelle overgrep, var en av fire som holdt appell for den oppmøtte forsamlingen. Hun startet sin tale med å konstatere fakta:

— Voldtekt er en alvorlig kriminell handling som er straffbar i Norge, forteller hun.

Videre stiller hun den oppmøtte forsamlingen to viktige spørsmål: Hvorfor anmelder da så få voldtekten? Og hvorfor blir så få dømt for voldtekt?

Vibeke Wærn har tatt med de to sønnene sine ut på demonstrasjon. På bildet ser du Carsten Amadeus. Foto: Elise Vigeland Øyhovden

Hver dag møter hun brukere som har vært utsatt for voldtekt. Hun ser at mange av sakene deres aldri når fram til rettsapparatet.— Det ikke riktig, sier hun, og forklarer hvorfor hun syntes det er så viktig å bruke tid på akkurat dette:

— Det er en god måte å gjøre noe for dem som opplever dette på. Via appellen min, og denne demonstrasjonen, gjør jeg noe for å forbedre, og vise at jeg vil forbedre, dagens situasjon, sier hun.

Få anmeldes

Hvert år blir over 1000 voldtekter og voldtektsforsøk anmeldt i Norge.

— Det reelle antallet ofre for voldtekt antas å være over 8000, sier Bjørtvedt i sin appell.

Videre forteller hun at nesten 80 prosent av voldtektssakeneblir henlagt, og bare noen få saker ender med domfellelse.

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå, og hun er ikke alene om å mislike statistikken:

— Det er altfor mange som blir dømt for dette og frikjent, eller som aldri blir anmeldt i det hele tatt, bekrefter 20-åringene Kaia Eriksrød og Mina Landøy bestemt.