KRISTIANSAND: – Vi tror ikke at rusmisbrukere eller psykisk syke som midlertidig får et tak over hodet i nabolaget vil våre barn noe vondt. Vi frykter likevel at det kan oppstå situasjoner der personer som er ruset eller i psykisk ubalanse kan komme til å skade eller skremmer barn og unge i det som er et knutepunkt for barn og ungdom i Marvika. Noen kan også komme til skade som en følge av ruskjøring inn og ut av området, sier styremedlem Anne Grethe Andersen i Marvika velforening.

Mandag kveld var oppslaget i Fædrelandsvennen om Ove Morten Røiseland som nettopp har flyttet inn i en av de nye nødboligene i Marvika det store samtaleemnet på styremøtet. I artikkelen i Fædrelandsvennen forsikret 44-åringen at naboene ikke har noe å frykte, og at ingen av beboerne ville ha funnet på å gjøre barna noe. I kommentarfeltet til saken på fvn.no og på Facebook fikk han massiv støtte.

Naboene til nødboligene fikk det glatte lag, men fra enkelte også en viss forståelse for sin skepsis.

Motbør på nett

Blant utsagn i kommentarfeltet under mandagens sak på fvn.no kan man for eksempel lese følgende: "Nå må folk slutte å syte", "Gi disse menneskene en sjanse", "Vi kan ikke bare gjemme bort menneskene", "De ender vel opp her på Grim, men her er de i alle fall velkomne", "Rusmisbrukere er mennesker de også" og "La nå fyren bli. Han bor i en nødbolig for h......"

– Vi har klaget på lokaliseringen, og setter nå vår lit til at byutviklingsstyret i sitt møte 19. desember vil være enig med oss i at det ikke er fornuftig å plassere nødboligene tett inntil en skole, fritidsklubb, to barnehager og et boligområde med mange barnefamilier. Dersom ikke velforeningen får medhold i klagen må kommunen sende saken inn til fylkesmannen, sier styreleder Elisabeth Haaversen i velforeningen.

Barnas talsmenn

Mette Edvardsen reagerer på bagatelliseringen av å legge nødboliger for 17 personer med store rus og kanskje psykiske problemer så tett opp til skole, barnehage og ungdomsklubb. Hun mener noen må tale barnas sak.

– Det er greit at beboerne har en form for tilsyn og hjelp deler av døgnet, men hva med det som skjer på vei til og fra boligen. Ingen kjenner adferden til akuttpasienter, og et slikt konsentrert boligtilbud kan fort trekke til seg andre fra rusmiljøet, sier Edvardsen.

Elisabeth Haaversen hevder det er helse— og sosialsektoren i kommunen som er skyld i at beboerne blir en kasteball.

– Ved å gå tilbake til det som administrasjonen selv har sagt og skrevet, går det fram at dette er funksjoner en ikke ønsker å samlokalisere med barnehage, grunnskole og vanlige boligområder. Målgruppen for nødboligene preges ifølge helse- og sosialsektoren i kommunen av aktivt rusmisbruk, psykiske lidelser, kriminalitet, våpenbesittelse og utagerende adferd, påpeker hun.