Brakkene for bostedsløse med rus- og atferdsproblemer legges i nærheten av barnehager og turområdet i Marvika. Foto: Grafikk/ Jan Grytting

KRISTIANSAND: Brakkene for bostedsløse med rus— og atferdsproblemer plasseres nå i Marviksveien 125 på Lund, hvor de skal huse opp mot 17 av byens sosialt vanskeligstilte når de ikke har husrom. Marvika velforening har klaget på plasseringen, og reagerer på at boligene plasseres i et område hyppig brukt av barnehage- og skolebarn.

Klagen vil trolig ikke bli tatt til følge.

— Det er synd, men denne plasseringen er dessverre eneste utvei, sier leder av helse- og sosialstyret i Kristiansand, Tor S. Utsogn (Frp) til Fædrelandsvennen.

Ingen alternativer

Frp og Høyre har nemlig jobbet intenst med å finne en ny plassering, men har ikke lyktes.

— Vi har undersøkt flere ulike alternativer, men vi har ennå ikke funnet en ny plassering hvor grunneieren gir tillatelse. Vi har også undersøkt kommunale tomter uten hell, sier Utsogn.

Det er plan- og bygningsetaten som behandler klagen fra velforeningen mot Kristiansand Eiendom. Byggesaksleder Bjørn Harald Andersen skriver i en e-post til velleder Elisabeth Haaversen at klagen fortsatt er til behandling.

«Når vi har fått alt på plass vil vi forberede saken for behandling i byutviklingsstyret. Planen er å få den behandlet før jul. Vi har for tiden stor saksmengde så det kan jeg ikke love. Uansett – hvis klagen skulle bli tatt til følge, må tiltaket fjernes igjen», skriver han i e-posten.

— Hvis klagen ikke tas til følge så sendes saken etter politisk behandling videre til Fylkesmannen som klageorgan, sier han.

Velforeningen reagerer også på at kommunen ikke har stanset fremdriften i prosjektet mens klagen har vært til behandling. En klage på dette har imidlertid ikke blitt tatt til følge.

Vil ha møte

Leder av oppfølgingstjenester i Kristiansand, Inger Ingebretsen, sier at hun nå vil møte velforeningen for å få til et samarbeid.

— Jeg vil ta kontakt slik at vi kan få en god dialog, og at de lett kan komme til oss med bekymringer eller dersom de ønsker informasjon. Vi vil også øke bemanningen ved brakkene med en ekstra person for å sikre en god overføring, sier hun.

Etter at nødboligene supplerte det eksisterende tilbudet i Ægirsvei i 2010, har området vært sterkt belastet. Fædrelandsvennen har skrevet om flere episoder hvor politiet har rykket ut.

— Hvordan vil dette fungere?

— Jeg tror at dette vil gå bra. Det er en løsning for en kort periode, maksimalt i to år, sier Inger Ingebretsen.

Datoen for overføringen til Marvika fra Ægirsvei er satt til 1. desember. Ifølge Ingebretsen skal nødboligene legges ut på anbud før nyttår, slik at en privat aktør da vil ta på seg jobben med å drifte botilbudet for kommunen.

- Ikke sikkert

Rådgiver ved helse- og sosialsektoren, Ole Geir Gitlestad, minner imidlertid om at ingenting er sikkert med Marvika før klagen fra velet er endelig behandlet av plan- og bygningsetaten.

— Dersom klagen tas til følge har Kristiansand Eiendom et problem, for det finnes ikke andre steder å plassere boligene, sier han.