MANDAL: — Det føltes dypt trakasserende, sier Heitmann om møtet i bystyregruppa i Mandal Ap tirsdag kveld som han måtte forlate etter krav fra flere bystyrerepresentanter.

I henhold til sentrale vedtekter kan medlemmer i Arbeiderpartiet delta på møtene til bystyregruppene i forkant av møter i bystyret eller kommunestyret. Her har de forslags- og talerett, men ikke stemmerett.

Denne retten har Heitmann brukt hele sin tid som aktiv medlem i Mandal Ap, også da han satt i styret. Men det var ikke populært da han også dukket opp tirsdag kveld. Han står nemlig bak en betydelig del av kritikken av forholdene i lokallaget.– Det har blant annet handlet om brudd på vedtektene. Særlig brytes vedtektene om at saker som skal engasjere bystyregruppa skal tas opp i styret og blant medlemmene. Dette skjer ikke i Mandal. Her tas den politiske debatten kun blant representantene i bystyregruppa, hevder Heitmann.

Sendte varslerbrev

Men særlig ille skal det ha blitt oppfattet at han for en måned siden sendte et varslingsbrev til sentralstyret i Ap om forholdene i Mandal. Dette brevet sier Heitmann at gruppeleder Åse Lill Kimestad refererte fra på gruppemøtet.

– Hun sa at omtalen av henne i varslingen ikke kunne stå uimotsagt, sier Heitmann.

Deretter tok flere ordet og sa at de ikke ville fortsette møtet om Heitmann ble sittende. I følge Heitmann kom kravet om dette fra til sammen fire bystyrerepresentanter på møtet.– Jeg var der i lovlig ærend som medlem i Ap for å høre på saker og særlig hvordan de ville håndtere krisen i lokalpartiet. Da er det svært spesielt å kaste meg ut fordi de ikke liker meg, særlig etter alt oppstyret de siste dagene, sier Heitmann.

Reagerer sterkt

Men han reagerer spesielt sterkt på at Kimestad refererte fra varslerbrevet og sa hvem som hadde skrevet det. – Jeg vet ikke hva Mandal Ap i praksis mener med at det finnes takhøyde, raushet og inkludering innad i partiet. Dette føles i alle fall stikk motsatt, sier Heitmann.

Han sier at han fortsatt har et ønske om å delta i Mandal Ap, men at det nå avhenger av hvordan partiet sentralt håndterer varslerbrevet hans.Fædrelandsvennen får bekreftet fra flere kilder som var på møtet at Heitmanns versjon om det som skjedde stemmer, men disse ønsker ikke å bli navngitt.

Vil ikke kommentere

Leder for bystyregruppa, Åse Lill Kimestad, er av Fædrelandsvennen gjort kjent med Heitmanns uttalelser, men sier hun ikke vil kommentere dem.– Jeg er ferdig med denne saken, og ønsker ikke si mer ut over å vise til den støtten bystyregruppa og styret i Mandal Ap har gitt meg, Linda Verdal og Inga Fjeldsgaard, sier hun.

Det samme sier samtlige av bystyrerepresentanter som ellers var til stede og som Fædrelandsvennen fikk tak i onsdag: Even Tronstad Sagebakken, Rasim Maksumic, Hildur Lund Christensen, Kenneth Hjorth Rafaelsen og Kjell Støle (vara). De viser alle til sin uttalelse på debattsidene i torsdagsavisen (se også lenke over).