Pasient- og brukerombud Eli Marie Gotteberg har fått gjennomslag for sitt krav om at pasientene som ble omfattet av tarmkreftskandalen skal bli kontaktet og informert om sine rettigheter av Sørlandet sykehus. Foto: Pasientombudet i Aust-Agder

Sørlandet sykehus har ennå ikke tatt kontakt med pasientene som ble rammet av tarmkreftskandalen ved sykehuset i Arendal. Dette var et krav pasient— og brukerombud Eli Gotteberg i Aust-Agder kom med allerede i sommer.

Men så sent som i styremøtet ved Sørlandet sykehus i oktober forklarte klinikksjef Geir Bøhler at ikke alle som hadde fått komplikasjoner ville bli kontaktet.

— Hvis du har fått komplikasjoner, er det ikke sikkert at du er feilbehandlet og har krav på erstatning. I en del tilfeller vil det oppstå komplikasjon uten feilbehandling, sa Bøhler.

Purret

Men nå har han vært i dialog med Gotteberg, som igjen har purret på informasjon, og Bøhler har ombestemt seg. — Vi er nå enige med ombudet om at dette er en spesiell sak med mye medieoppmerksomhet, og da vil vi gi særskilt tilpasset informasjon, sier Bøhler.Han kan imidlertid ikke si verken hvor mange pasienter som er feilbehandlet, hvor mange som har fått "påregnelige komplikasjoner" eller hvor mange som skal få informasjon. Det skal sykehuset jobbe videre med.

Til Nrk Sørlandet, som fortalte nyheten først, sier Gotteberg:

— Man skal være trygg på at hvis man er utsatt for noe, så skal man bli informert om det. Dette skulle vært gjort når saken ble kjent, for da lurte mange på om de var en del av feilbehandlingene.