Tor Kjetil Svaland mener kommunene har noe å lære av dørfabrikken. – Vi setter fokus på varens flyt, i stedet for hva den enkelte gjør, sier han. Foto: Torstein Øen
– Jeg tror folk ser at mange kommunesammenslåinger ikke har vært til fordel for de små, sier frisør Helen Flakk Parcon. Foto: Torstein Øen
Snøfallet over Birkeland maktet å skjule skiltet mot Lillesand, men ikke Kristiansand. Foto: Torstein Øen
Scanflex-sjef Per Are Birkeland. Foto: Torstein Øen
Birkeland sentrum en snørik januardag. Foto: Torstein Øen
Tor Kjetil Svaland (t.v.) og Preben Agerbo produserer dører på løpende bånd hos Scanflex på Birkeland. Foto: Torstein Øen

— Sammenslåing med Lillesand hadde vært greit, men Kristiansand blir for stort. Vi kan godt samarbeide bedre enn i dag, men ikke slå oss sammen. Jeg tror Kristiansand da får mesteparten av kaka, sier produksjonsarbeider Preben Agerbo (31) til Fædrelandsvennen.

— Jeg kunne ikke sagt det bedre, istemmer Tor Kjetil Svaland (46), leder for døravdelingen.

Bedriften på Birkeland produserer hvert år 30.000 innerdører for det norske markedet. Men selv ikke den smaleste dørmodellen settes åpen for storkommune med Kristiansand.

Dette svarer birkenesingene i undersøkelsen

— Trenger levende bygder

Samme holdning råder fra gulvet til sjefskontorene i andre etasje.

— Jeg er for effektivisering, men ikke sentralisering. Jeg er redd det bare ender med at man flytter mange arbeidsplasser til Kristiansand. Vi trenger levende bygder, og grunnlaget forsvinner om alle klumper seg sammen i byene. Man får starte med å samarbeide bedre over kommunegrensene, mener daglig leder Per Are Birkeland.

Scanflex-sjef Per Are Birkeland. Foto: Torstein Øen

Dørfabrikken har selv bidratt til å flytte arbeidsplasser motsatt vei. I 2011 kjøpte de opp trevarefabrikken John A. Olsen & Sønner fra Randesund i Kristiansand. Både stab og produksjon ble flyttet til Birkeland, en prosess som betegnes som meget vellykket.

Næringspolitikken i Birkenes er likevel omstridt. Både Lillesand og Kristiansand er mer edruelige når det kommer til en bestemt post på budsjettet.

— Vi bor i en kommune med høy eiendomsskatt, sju promiller på verk og bruk. Det koster oss 240.000 kroner i året. Industrien i bygda har fra dag én vært tydelig på at vi ikke er fornøyd med justeringen som ble gjort for tre-fire år siden, forteller Per Are Birkeland, som mener de 400 industriarbeidsplassene er livsviktige for Aust-Agder-kommunen.

Les også:

Sett innbyggeren først

Tor Kjetil Svaland er lunken til større kommuner, men erkjenner at enkelte tjenester kunne trengt et oppsving.

Nei, nå må jeg passe meg. Jeg har en svoger i kommunen.

— Nei, nå må jeg passe meg. Jeg har en svoger i kommunen, kommer det brått fra avdelingslederen.

Han mener byråkratene kan lære av dørfabrikken, som har sunn drift i en tid da mange flagger ut til lavkostland. Innbyggernes ve og vel må alltid være fremst i pannebrasken, ikke alle prosessene.

— Vi setter fokus på varens flyt i stedet for hva den enkelte gjør. Det handler om å få fram rett vare til rett tid. Er du ikke enig, Preben? sier Svaland.

— Jeg er alltid enig med deg. Og nå regner jeg med et kraftig lønnstillegg, få med deg det, påpeker Agerbo overfor Fædrelandsvennen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Vil være oss selv

Scanflex har 55 ansatte, 100 millioner i omsetning og et «passelig» overskudd. De støtter opp om lokalmiljøet, sponser både Birkenes IL og skiskytteren Lars Helge Birkeland.

– Jeg tror folk ser at mange kommunesammenslåinger ikke har vært til fordel for de små, sier frisør Helen Flakk Parcon. Foto: Torstein Øen

Helen Flakk Parcon har i 35 år drevet frisørsalong i huset hun vokste opp i, midt i Birkeland sentrum. Dagen før Fædrelandsvennen stakk innom, fikk ordføreren stusset manken. — Jeg ønsker at Birkenes skal være for seg selv, ellers vil pengene våre gå til Kristiansand, frykter 56-åringen, og får full støtte fra sambygdingen i stolen foran seg.

— Jeg har ingenting imot kristiansandere, men vi vil ha vår egen identitet og være oss selv. Jeg tror folk ser at mange kommunesammenslåinger ikke har vært til fordel for de små. Det blir ikke fett for utkanten, mener innehaveren av Tingeling frisørsalong.

- Hva er det vi mister?

Ordfører Arild Windsland (H) påpeker at Birkenes og Lillesand er historisk og kulturelt bundet sammen, og samkjørt på mange områder, så som barnevern, lønn, regnskap og revisjon. Det er også startet en prosess på tekniske tjenester.

Les også:

— Lillesand er såpass familiært at en sammenslåing den veien skal gå greit. Så er spørsmålet hva som er mulighetsbildet og bærekraftig i fremtida, over tid? Vi kan ikke slå oss to sammen, og så ha en ny prosess om kort tid igjen, mener Windsland.

Ordfører Arild Windsland. Foto: Jon Anders Skau

Meningsmålingen fanger opp nettopp den frykten birkenesinger har for å miste vitale funksjoner. Samme reaksjonen så han i Kristiansand da det ble kjent at de kunne miste kemnerkontoret. — Hva er det vi mister, hva tar de fra oss? Det er hele kommunereformen i et nøtteskall, mener Birkenes-ordføreren.

For ham handler det om at Birkenes er sikret en posisjon i den nye kommunestrukturen.

— Den som har størst utfordring med å samle alle sju i en storkommune, er Kristiansand, som må dele på godene og desentralisere tjenester til seks andre kommuner. Det har ikke Kristiansand øvd på til nå. De har behov for å bli større, men hva har de å tilby oss, spør Windsland.