Det sier UiA-rektor Torunn Lauvdal etter at det tirsdag ble kjent at fem universiteter får 70 millioner kroner ekstra øremerket til forskning på elitenivå.

Pengene skal hentes ved å kutte støtten til andre universiteter og høyskoler, ifølge VG.

— Vi oppretter en ordning hvor vi deler ut penger til fem universiteter som har de beste forutsetningene for å tiltrekke seg forskere i verdensklasse, sier utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

UiA ikke prioritert

De fem er universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø, pluss NTNU i Trondheim og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. UiA står ikke på listen over de prioriterte.

— At det skal satses på eliteforskning er i tråd med hva politisk ledelse tidligere har sagt. Men det blir feil bare å forholde seg til institusjoner, og ikke til fagmiljøer, sier Lauvdal. Hun viser til at flere forskere ved Universitetet i Agder jobber på elitenivå, blant annet ved den store satsingen på krisehåndtering og katastrofevarsling som ligger i skjæringspunktet mellom teknologiske og samfunnsvitenskapelige fag.

— Vi har også forskere innen teknologiske fag som er i ferd med å komme gjennom nåløyet hos det europeiske forskningsrådet ERC, og det er noe som henger veldig høyt.- Men vi får i alle fall håpe ekstrasatsingen ikke går ut over de andre universitetene, sier hun.

Det gjør det imidlertid, skal vi tro VG.

— Siden vi ønsker å satse, så prioriterer vi verdensledende miljøer og forskning i verdensklasse. Da kan ikke alle forvente å få mer, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Men statssekretær Bjørn Haugstad har følgende knappe kommentar til budsjettlekkasjen:

Feil fremstilling

— Vi mener fremstillingen i VG er feil. Det kommer satsinger i forhold til forskning og høyere utdanning både på høyskoler og universiteter. Detaljer kommer i morgen, formidler han til Fædrelandsvennen gjennom departementets kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse.

UiA-rektor Torunn Lauvdal har i utgangspunktet ikke forventninger om store påplusninger på statsbudsjettet for 2015:

— I og med at regjeringen er i ferd med å utrede en ny finansieringsmodell for universiteter og høyskoler, regner jeg ikke med store endringer før den er behandlet i Stortinget, sier Lauvdal.

Ekspertutvalget som utreder ny finansieringsform skal avlevere sin rapport ved årsskiftet, og effekten kommer derfor ikke før i budsjettet for 2016. ## Sørlandslaben

Derimot er det store forventninger knyttet til Sørlandslaben i Grimstad, som er et samarbeid mellom Universitetet i Agder og næringslivet i regionen med NODE— og Eyde-klyngene i spissen. Da næringsminister Monica Mæland besøkte regionens næringslivsledere i mars, ble hun møtt med et ønske om 100 millioner kroner til det nye forskningslaboratoriet.- Vi får håpe at dette ønsket reflekteres i statsbudsjettet, sier Torun Lauvdal.