— I starten av juli kunne de tre båtene vi har bare dra ut en gang i uka, grunnet lave ukekvoter på rekefiske. Nå drar de ut to ganger i uka, men hadde kvotene vært høyere, hadde de kunnet dra ut hele tre ganger. Da hadde vi fått inn mer reker, og prisene hadde gått ned, sier Reidar Fredriksen fra Fiskeeksperten Reinhartsen.

På morgenen fredag solgte han rekene for 239 kroner kiloen, men etter at et nytt lass kom inn ble prisen senere på dagen senket til 225 kroner. Etterspørselen etter skalldyrene er utvilsomt høy for tiden, men tilbudet når ikke helt opp, ettersom rekebåtene må stå i havn for ikke å overstige de gitte kvotene.

Får fiske mer enn tidligere

Tidligere år har rekekvotene vært av ulik størrelse til forskjellige tider på året, og på sommeren har det tradisjonelt vært lavere kvoter enn på vinterstid. I år er kvotene for første gang helt identiske for årets tre perioder. I Norge har vi en årlig kvote på 6346 tonn, det vil si at fiskerne får ta opp 2115 tonn hver av de tre periodene.

For første gang har de fått mulighet til å fiske mer om sommeren enn tidligere. Flere fiskehandlere mener likevel at kvoten ikke er stor nok, og nå er flere av trålerne nær ved å ha fisket opp kvoten for sommeren.

— Grunnen er at det er mye reker i Skagerrak i år, og vi får opp mye mer på hver tur enn tidligere. Derfor har kvoten også blitt brukt opp mye fortere, og vi har vært nødt til å bremse opp. Hadde kvotene vært høyere, hadde båtene kunne fiske opp mer, slik at vi kunne ha tilpasset oss etterspørselen, sier Fredriksen.

Fiskehandler Reidar Fredriksen på Fiskeeksperten Reinhartsen har opplevd en travel sommer. Han skulle ønske han kunne tilby kundene enda mer reker, til lavere priser. – Blir rekekvotene høyere, går prisen ned, mener han. På den andre siden av disken står kunde Marianne Berge Solheim. Foto: Reidar Kollstad

Bryr seg ikke om pris

Tross høye priser er kundemassen stor. Når det er kvalitet som gjelder, ser man ikke så mye på pris skal vi tro kundene.

— Nå har vi nettopp vært på ferie i Tyskland, der det har gått mye i kjøtt. Så nå er jeg så utsultet på fisk, at jeg må bare kjøpe. Jeg har så utrolig lyst på reker! Her vet de også hva de driver med, og man får god service. Jeg hadde nok kjøpt uansett, sier kunde Marianne Berge Solheim.

Kvotene legger altså begrensninger på hvor mye hver båt kan ta opp av reker. Selv om det er nok reker utenfor kysten i utgangspunktet, er det derfor ikke sikkert at rekehungrige nordmenn får mettet sitt behov.

Sikrer jevn tilgang til reker

Skagerakfisk er salgslaget for fiskerne i Oslo-området og Skagerrak, og har enerett på førstehåndsomsetning av fangstfisket fra medlemmene i hele Østlandet og Agder-fylkene. Det er Skagerakfisk som har satt ukeskvoter på rekebåtene på Sørlandet.

— Ukeskvotene blir satt av markedshensyn. Først og fremst har vi disse kvotene slik at ikke rekefisket skal stoppe opp. I sommer har det vært nødvendig å regulere med ukeskvoter for å unngå dette problemet, sier Kjell- Arild G. Tøfte, daglig leder for Skagerrakfisk.

Fiskehandler Fredriksen ønsker seg kvoter som er omvendte av det de har vært de siste årene.

— Vi trenger ikke så høye kvoter om vinteren, fordi da går etterspørselen etter reker ned. Etter hvert utover høsten er det andre sjøvarer som overtar, og når vi nærmer oss julebordsesongen, overtar krabbesalget mer for rekesalget, sier han.

Hva har du kjøpt, hva kommer først av pris eller kvalitet og hvorfor handler du på Fisketorget?

Rekepriser 00002.jpg

Roar K. Larsen, Kristiansand: Jeg kjøper egentlig ikke reker så ofte, men nå skal jeg ha et selskap, og da er det viktig med ferske reker. Jeg har kjøpt 3,5 kilo. Jeg forbinder det med barndommen, de ferske rekene var alltid de beste. Når jeg skal kjøpe reker, bryr jeg meg ikke om prisen, fordi da har jeg uansett bestemt meg for å kjøpe. Jeg går til Fisketorget fordi at her vet jeg hva jeg får, og de er gode på service.

Rekepriser 00003.jpg

Merete Johanson, Grim: Jeg ser ikke så mye på prisen når jeg skal kjøpe reker. Som regel så kjøper jeg uansett. Her var prisene ikke så ille heller. Nå har jeg bestilt to kilo reker til et selskap, og valgte å gjøre det på Fisketorget fordi jeg skal ha en del annet også. Vanligvis handler jeg reker på Meny, fordi at det er nærbutikken min, og der får jeg gode reker.

Rekepriser 00001.jpg

Steinar Sørensen, Langenes: Jeg bor på Langnes, så jeg er vant til ferske reker. Når jeg er ute for å kjøpe reker, er det kvalitet som først og fremst er viktig, det er derfor jeg handler på fisketorget. I tillegg skal jeg også ha annen sjømat, og da er det greit å gå hit, her får jeg kvalitet på maten.