Viltforvalter Tor Punsvik foreslår å sette ut mellom 30 og 60 oter på Sørlandet de neste tre årene. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

KRISTIANSAND: — Der oteren kommer tilbake, går mink tilbake, viser forskning. Utsetting av oter kan derfor få ganske stor betydning for de truede sjøfuglartene, for eksempel terne.

Restaurering av natur

Det sier viltforvalter hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder Tor Punsvik til Fædrelandsvennen.

Les også: Dyreparken med på oter-forskning

— Det hadde vært fantastisk å få til denne restaureringen av sørlandsk natur, men vi må ha tillatelse av Miljødirektoratet i Trondheim. Søknad er sendt. De er skeptiske til å flytte dyr, men jeg håper vi får ja, legger han til.

Han sammenlikner med laksen som kom tilbake til sørlandske elver. Store ressurser ble brukt på å reetablere laksestammer i det som var laksedøde vassdrag. Nå mener han man også må «hjelpe til» med å restaurere naturen i skjærgården.

Viltforvalter Tor Punsvik foreslår å sette ut mellom 30 og 60 oter på Sørlandet de neste tre årene. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Færre mink, flere fugl

Han minner om at en mink alene kan forstyrre en ternekoloni nok til at hele kolonien dropper hekking. Terna er i dag sterkt truet. Mens minken plyndrer reir i stor stil, spiser oteren nesten utelukkende fisk, krabbe og kreps.

— Vi tror at reetablering av oter vil ha betydelig positiv betydning for de mange truede bakkehekkende fugleartene, som makrellterne, teist og småmåke, sier Punsvik.

I sin tid var oter tallrik på Sørlandet. I 1972 ble den fredet, da var den i praksis borte her sør. I samme periode var den fremmede arten villmink på full fart inn. De siste tiårene har den virkelig skapt vansker for flere bakkehekkende sjøfugl.

Allerede for to år siden lanserte Punsvik ideen om å flytte oter i en kronikk i Fædrelandsvennen.Siden har oter-prosjektet utviklet seg. Et forprosjekt med forskerbistand fra Norsk institutt for naturforskning er alt gjennomført. Forskere vil også følge et eventuelt flytteprosjekt tett.

Opp i elvene

Oteren er tilbake nord for Bergen, men den strever med å etablere seg lenger sør, trolig grunnet vansker med å passere store sjøstrekninger.

Planen er å flytte mellom 30 og 60 otere over en periode på tre år til flere ulike steder i sørlandsskjærgården.

— Oter-par vil på sikt gå opp i elvene og etablere seg der. Det vil kunne bidra til å redusere «overbefolkningen» av fisk der, sier Punsvik.