ta576e77.jpg

1. Den siste perioden har vært katastrofal prestasjonsmessig. Mot Bodø/Glimt så vi knapt offensiv samhandling. Kantspillet Start skulle basere seg på er rasert. Det ble slått langt bakfra uten nytte. Håkon Opdal, Michael Christensen, Rolf Daniel Vikstøl og Kristoffer Ajer får godkjent for innsatsen. Resten må begynne med å løpe og kjempe. Akkurat nå tror jeg Start er det dårligste laget i eliteserien. Derfor bør de også være fornøyde med ett poeng mot Bodø/Glimt som var nærmest seieren.

Håkon Opdal er en av få spillere som får godkjent etter Bodø/Glimt-kampen.

2. Start-laget er grått og profilløst. De mangler spillere som kan gjøre ting på egenhånd. Akkurat nå virker det som om klubben er avhengig av å score på dødballer eller på et innlegg på Vilhjalmssons hode. Ajer er et friskt pust, men laget er blitt langt gråere etter salgene av Tripic og Asante. Det ser heller ikke ser det ut som om det kommer noen bakfra og tar over deres roller med det første. Det taper Start poeng, tilskuere og penger på — kan hende mye mer enn den knappe millionen Stabæk kjøpte Asante for.

3. Mange roper på Mjeldes avgang. Det er fortsatt altfor tidlig. Start-laget er mye svakere enn i fjor og tabellsituasjonen er langt fra kritisk. Alt tyder også på at han har grei oppslutning i spillergruppen. Det spørs om et trenerbytte hjelper nå. Start-ledelsen, som solgte Zlatko Tripic og Ernest Asante, må ta stor del av ansvaret for kollapsen. Men det er vanskelig å skylde på dem også - grunnet klubbens elendige økonomi måtte det spillersalg til for å overleve. Start har rett og slett et av eliteseriens svakeste lag.

ta576e77.jpg

4. Det blir for dumt å skylde på kampprogrammet. Mjelde hadde flere friske bein å bruke mot Glimt, flere enn motstanderen. Start-treneren skrøt tidligere i vinter av at Start skulle være best trent, og de siste kampene har han fordelt belastningen på flere. Spørsmålet er heller om de trener nok, eller er godt nok trent. Det er vanskelig for oss å se hva Start driver med for tiden. Klubben har blitt mer lukket. Siden 27. april har laget hatt syv fellestreninger. Kun tre har vært åpne for media.

5. De som var på stadion onsdag skal ha honnør for at de støttet klubben underveis i kampen mot Glimt. Det var tendenser til piping og mange oppgitte supportere, men de fleste støttet Start i samfulle 90 minutter. Det er overraskende, tatt i betraktning den ultrasvake forestillingen. Det som derimot bekymrer er oppmøtet. 4900 er årets svakeste og bør bekymre ledelsen.

6. Legg om mot Viking lørdag. Prøv noe helt nytt. Nå har det blitt søkt etter en offensiv midtbanespiller som fungerer i hele år, uten hell. Bruk John Olav Norheim i midtforsvaret, hiv inn 17-åringen Erlend Segberg ved siden av Kristoffer Ajer og legg om til fem på midtbanen. Hollingen, som åpnet sesongen bra, må spares for flere dårlige opplevelser nå. Kanskje skal Emil Dahle, som er den raskeste offensive spilleren ved siden av Børufsen true bakrom. Eller skal en av de raske Start 2-spissene Hallandvik eller Karlsen testes fremme? Om det ikke funker har man i alle fall prøvd noe nytt. Mjelde har tidligere vært redd for å gi unggutter sjansen i perioder laget sliter fordi han mener det medfører ekstra press. Jeg er uenig. De det er minst press på akkurat nå er ungguttene.