Mandag ble Hestmanden tauet fra Kristiansand til Mandal for aller første gang.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— Det er helt fantastisk. Vi har drømt om dette siden vi arrangerte første krigsseilertreff i 1991, sier Johannessen, tidligere turistsjef i Mandal og mangeårig ildsjel i Mandal Turnforening.

Sammen med Aage Wilhelmsen har Johannessen gjort en stor innsats for de som kjempet kampene på sjøen under andre verdenskrig.

På en plansje ombord i Hestmanden står navnene til samtlige 14.380 seilere som omkom under andre verdenskrig i Nortraships flåte.

Under krigen måtte 179 krigsseilere fra Vest-Agder bøte med livet. De aller fleste gjenlevende krigsseilerne er i dag over 90 år og på fredag samles de for 25. gang i Mandal.

— Siste sjanse

— Vi har ikke så mange krigsseilere igjen og dette er nok siste sjansen til å markere treffet i Hestmanden. Vi har sagt at så lenge det er pust igjen i dem så skal vi lage treff. Fredag drar vi ut på sjøen med KNM Atla, før vi samles i Hestmanden etterpå. Det blir en flott opplevelse, sier Johannessen, som denne gangen er tvunget til å gjennomføre treffet uten lokalhistoriker Wilhelmsen.

Så lenge det er pust igjen i dem så skal vi lage treff

- Aage er det dessverre blitt syk og får dessverre ikke oppleve dette. Det er veldig synd, sier Johannessen.

Hestmanden ble bygget i 1911 og er i dag det eneste bevarte fartøyet som gikk i konvoifart både under første og andre verdenskrig.

Skipet var i svært dårlig stand før det i 1995 ble det bestemt at skipet skulle restaureres og ombygges til et sjøkrigsmuseum.

Fikk lokal slepehjelp

I dag er det rustet opp for 110 millioner, men skipet kan fremdeles ikke gå for egen maskin. Derfor er turene langs kysten kostbare og vanskelige å få til.

— Uten hjelpen vi fikk fra Paul Storholt og Agder Marine hadde vi ikke fått til treffet. De har vært behjelpelige med slepebåter til absolutt minstepris,

Ombord i Hestmanden finner man en utstilling om krigsseilerne som til vanlig står på Mandals bymuseum.

sier Johannessen.

En tur til Mandal koster vanligvis rundt 100.000 kroner. Da skipet var i Bergen nylig løp kostnadene til 350.000 kroner.

Frem til mandag blir Hestmanden liggende ved fiskelaget i Mandal.

Åpent for alle

— Skipet vil bli åpent for allmennheten så lenge den ligger her. Jeg håper mange barn, ungdommer og foreldre tar turen innom for å få et innblikk i sjøkrigshistorien. Vi reiser rundt for at båten og historien skal bli kjent. Det blir fantastisk å ligge her under Skalldyrfestivalen, sier Bård Rasmussen,

Kaptein Bård Rasmussen på Hestmanden tar oss gjennom skipets historie. -Hestmanden ble kjent for å være et lykkeskip. Den overlevde begge verdenskrigene mot alle odds, sier kapteinen.

kaptein på Hestmanden.

Den populære utstillingen om krigsseilerne, som har stått i Mandals bymuseum, er satt opp på båten denne uka.

I tillegg vil det vises smakebiter fra en ny dokumentar om krigsseiler Søren Brandsnes, en film som vises på NRK senere i år. I en kåring av de 100 viktigste nordmenn, en kåring utført av VG, ble Brandsnes satt på 45. plass.

To danske marinefartøyer vil også komme til Mandal denne uka i forbindelse med krigsseilertreffet.