— Sett i ettertid var det feil å love at eiendomsskatt ikke skulle komme. Kommuneøkonomi er komplisert og blir lett uforutsigbart, medgir Kristoffersen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Så når hun nå tar gjenvalg, sier hun og partiet at de vil « gjøre alt vi kan for å forhindre eiendomsskatt på hus og hytter », som det heter i valgprogrammet.

Sett i ettertid var det feil å love at eiendomsskatt ikke skulle komme

Det tok ikke mange ukene etter at hun overtok ordførerklubba i 2011 at kommunen ikke kom utenom eiendomsskatt. Kommunen slet med et underskudds-etterslep på vel 23 millioner kroner etter 2008-regnskapet. I tillegg påløp det ekstrautgifter på 20 millioner kroner dette året.

Ordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen, lovet foran forrige valg at det ikke skulle innføres eiendomsskatt. Det måtte kommunen gjøre likevel. Nå gjentar hun ikke et slikt løfte. Foto: Jarle R. Martinsen

Ikke noe valg

— Vi hadde til slutt ikke noe valg. Vi var havnet på robek-lista (satt under administrasjon av fylkesmannen, red.anm.) og fikk ikke utsette nedbetaling av gjelden. Men det var dypt frustrerende å måtte gå tilbake på valgløftet og innføre eiendomsskatt, sier Kristoffersen.

Hun ba til og med innbyggerne om unnskyldning fra talerstolen i kommunestyret.

Måtte tåle harde reaksjoner

Kristoffersen beskriver det som tøft å tåle alle reaksjonene som kom på skatten, spesielt fra hytteeierne. Hun innkalte til møte med nettopp disse, og fikk så hatten passet.

- Det er vel det mest ubehagelige møtet jeg har vært på, sier Kristoffersen som likevel mener at hun som ordfører skal tåle såpass.

I 2012 og 2013 måtte de med hus og hytte i kommunen betaler fire promille i eiendomsskatt før underskuddet var banket helt ned. Fra 2014 ble skatten fjernet igjen.

Vil ikke love

Nå vil hun ikke love at skatten ikke innføres igjen.

Vi har hatt god økonomistyring de siste årene, men uforutsette ting kan skje

— Vi har hatt god økonomistyring de siste årene, men uforutsette ting kan skje. Det kan for eksempel være innen barnevern eller at overføringene fra staten ikke blir slik som forutsatt, sier Kristoffersen.

Derimot lover partiet at kommunens inntekter på eiendomsskatt for verk og bruk ikke skal økes.

- Nei, før det blir eiendomsskatt for hus og hytter gjeninnført, sier hun.

Kristoffersen sitter i Høyres kommunalutvalg. Her jobber hun for at det skal være mulig å ha lavere eiendomsskatt enn grensen på to promille som er minstesats.

— Det er for å unngå å kreve inn mer i eiendomsskatt enn det som er tvingende nødvendig for å gi innbyggerne de lovpålagte tjenestene, sier hun.

Eiendomsskatt uansett

Kristoffersens argeste konkurrent om å bli ordfører, Ivar Lindal (KrF), sier at hans parti går til valg på at eiendomsskatt skal innføres uansett.

— Vi mener det er riktig å innføre en eiendomsskatt på 2,8 promille både for hytter, hus, verk og bruk, sier han.

Det vil i så fall bli nær en halvering av verk og bruk-skatten, men partiet har regnet seg fram til at kommunen vil tjene på det.

— Vår viktigste begrunnelse er å renovere Lindesnes ungdomsskole til en standard som er i nabokommunene, sier Lindal.

Skolen er under renovering nå, men KrF mener det ikke er omfattende nok.

Ville valgt Lyngdal

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen sier nå at hun ville valgt kommunesammenslåing med Lyngdal - og ikke Mandal - dersom dette hadde blitt realitetsbehandlet i kommunestyret i juni.

— Jeg synes det er fordeler og bakdeler med begge kommuner, og kunne for egen del like gjerne valgt Mandal som Lyngdal. Det viktigste er å bli en del av en robust kommune, sier hun.

Men fordi en meningsmåling blant innbyggerne ga et klart flertall for sammenslåing med Lyngdal, mener hun det er mest riktig å lytte til innbyggerne.

Nå har kommunestyret vedtatt at politikerne skal bestemme seg for et retningsvalg. Deretter skal innbyggerne i en folkeavstemning ta stilling til om de er enige i dette valget eller om kommunen skal stå alene.

— Dette ønsker jeg omkamp på. Jeg vil ha folkeavstemning først før kommunestyret behandler saken og demokratisk gå for det flertallet bestemmer, sier Kristoffersen.