— Den store saken er usikkerheten i oljenæringen. Vi har ingen indikasjon på at vi får en svikt i år, men det er ingen tvil om at den vil slå inn senere, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand.

Onsdag presenterte han rådmannens forslag til budsjett. Den viste en kommune der gjelda ikke øker, der det blir mer penger på bok, kommunens sektorer går med overskudd og det blir mer penger til drift.

Det er heller ingen store budsjettsprekker og kommunen har til og med framskyndet investeringer som ny idrettshall i Tveit. Idrettshallen er et valgløfte som er blitt gitt av flere partier i bystyret.

— Dette er ikke et budsjett som tar nattesøvnen fra meg, sa Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen etter presentasjonen.

Usikkert

Men samtidig er det langtfra sikkert at de gode tidene fortsetter.

— Det er lenge siden vi har presentert et økonomisk opplegg som har så stor usikkerhet rundt seg som dette, sa rådmann Tor Sommerseth til bystyret onsdag kveld.

Det ene som skaper usikkerhet er stadig flere flyktninger. I økonomiplanen er det lagt inn 230 i året, men det blir flere.

Rådmann Tor Sommerseth (sittende) forbereder seg til presentasjonen av Kristiansands budsjett. Økonomidirektør Terje Fjellvang kan konstatere at kommunen har fått mer penger til disposisjon, blant annet fordi de har klart å holde lånegjelda nede. Men pengene kan bli brukt på å finansiere følgene av oljekrisa. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi vet at dette er feil. Dette er ikke bare et spørsmål om kroner og ører, men også om vi klarer å håndtere det. UDI har inngått avtale med private aktører når det gjelder midlertidige passer og dette har vi ansvar for. Jeg har stor tro på at vi skal få kompensert dette fra staten, men den store utfordringen er å rigge tjenester slik at de som blir plassert får gode tilbud, sa Sommerseth.

Nedtur

I tillegg til stadig flere flyktninger og asylsøkere, kommer nedturen i oljebransjen. I årene framover vil det trolig føre til økninger innen sosialhjelp, lavere befolkningsvekst og økt arbeidsledighet.

— Vi vil få utvikling innen sosialhjelp både som følge av flere flyktninger og situasjonen på arbeidsmarkedet. Vi skulle ha styrket dette feltet, men med de rammene vi har, var dette så langt vi kom, sa Sommerseth.

Veksten i skatteinntekter blir også mindre enn ventet. Det kommer til å merkes allerede neste år, selv om deler av svikten blir kompensert av staten.

- Hvor alvorlig tror du nedturen blir?

— Jeg er ikke den rette til å si hvor tungt dette blir. Blir det ikke hardere enn det vi legger til grunn her, skal vi klare å håndtere det. Men blir det tøffere, blir det en utfordring å få det til å gå opp, sier Fjellvang.

Kontroll på lånet

De fire siste årene har de borgerlige partiene hatt makta. De har blitt kritisert for å prioritere lavere eiendomsskatt i stedet for mer penger til kommunens tjenester. Nedgangen i eiendomsskatt skal fortsette, og det er også flertall for dette i det nye bystyret.

Økonomidirektør Terje Fjellvang kan konstatere at kommunen har fått mer penger til disposisjon, blant annet fordi de har klart å holde lånegjelda nede. Men pengene kan bli brukt på å finansiere følgene av oljekrisa. Onsdag presenterte han forslag til budsjett i Kristiansand for bystyret. Foto: Sondre Steen Holvik

Et annet mål har vært å holde lånegjelda på 5,3 milliarder. Det har den vært siden 2013. Tar man høyde for inflasjonsveksten, har lånegjelda gått ned med 750 millioner.I tillegg kommer det en vekst i overføringer fra staten (frie inntekter).

— Tidligere har veksten i frie inntekter blitt brukt til å betale renter og avdrag. Nå kan vi bruke den til tjenester og til å styrke kommunens økonomi, sier Fjellvang.

Flere eldre

Både skole og eldre får mer penger neste år, og de eldre får mest. Innen helse og sosial øker utgiftene med 77 millioner fra 2015 til 2016. Det kommer blant annet 40 nye omsorgsplasser fra 2018. I tilleg kommer det åtte nye plasser for unge utviklingshemmede.

Det kommer også et helt nytt sykehjem i Kristiansand. Men det er ikke lagt inn før 2021.