KRISTIANSAND: — Flere vitner har stor frykt for å komme hit for å gi forklaring, og de er redd for å møte og se de tiltalte. Derfor ber jeg om at de tiltalte blir ført ut i et tilstøtende rom der de kan følge forklaringen via lyd og bilde når skremte vitner skal forklare seg, sa aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen.

De to tiltaltes forsvarere, advokatene Oscar Ihlebæk og Ole Petter Drevland, protesterte mot dette. De mente at en slik måte å organisere rettsforhandlingene på stort sett er forbeholdt overgrepssaker der det er vanskelig for de fornærmede å møte overgriperen.

— Dette er unntaket, og hovedregelen er at vitner og fornærmede skal være sammen med de tiltalte i rettslokalet, sa en engasjert advokat Ihlebæk.

Etter noen minutters konferanse på dommerrommet, bestemte retten enstemmig at de tiltalte skulle føres ut av rettssalen da det første vitnet skulle forklare seg.

Senere viste det seg at mannen ikke fryktet de tiltalte, men presset det var å møte i retten.

Ble ranet

Det første vitnet var en mann fra Kristiansand i midten av 20-årene. Han ble sammen med en kamerat ranet i et hus i Vennesla. Han fortalte at han og kompisen uten noen spesiell foranledning ble ranet for en datamaskin og et mindre pengebeløp. Til politiet har mannen forklart at han ble slått, men i retten trakk han tilbake denne forklaringen, og mente at politiet hadde lagt ordene i munnen på ham under avhøret.

— Jeg var ikke helt meg selv under avhøret, sa vitnet.

Da mannen ble vist bilder av mulige gjerningspersoner under en fotokonfrontasjon hos politiet i juni, gjenkjente han en gjerningsperson. I retten tirsdag kunne han ikke gjenkjenne noen.

— Jeg glemmer litt fort. Det er mitt problem, fortalte vitnet, som nå har trukket seg ut av rusmiljøet.

Vitnet sa først at han var redd for å forklare seg med de tiltalte tilstede fordi han ikke takler press.

Ankegrunn

Advokat Ihlebæk ba retten protokollere at det var politiet som hadde fortalt at han kunne forklare seg uten de tiltalte tilstede, og at det egentlig var frykt for retten som gjorde at han ba de tiltalte forlate retten.

— Det kan være ankegrunn at de tiltalte her er ført ut av rettslokalet uten grunn og etter politiets anmodning direkte til vitnet, bemerket advokat Ihlebæk.

Vitnet ble satt under sterkt press av forsvarerne.

— Hva er den riktige versjonen av det du har opplevd? Det du har forklart i retten, eller det du har forklart til politiet?

— Det jeg sier her i retten. Ordene ble lagt i munnen på meg og politiet var veldig ute etter at jeg skulle forklare meg om personer de pekte ut, sa mannen.

— Jeg følte meg presset av politiet, og politiet pushet på "hvem det var" som ranet oss, uten at jeg sa noe.

Politimannen som avhørte vitnet tilbakeviste i sin forklaring at ordene ble lagt i munnen på vitnet. - Han fikk gi en fri forklaring. Deretter ble han stilt konfronterende spørsmål. Han var tydelig og klar på hvem som hadde utført ranet, sa politimannen. Under avhøret virket han nervøs og unnvikende i forhold til det han skulle forklare seg om, sa etterforskeren.

Husker ingen ting

En 25 år gammel mann fra Vennesla, som angivelig skulle ha blitt ranet av de to tiltalte, sa i retten at han ikke husket noe fra selve ranet. Han visste ikke hvem som stod bak ranet, og mente at politiet hadde lagt ordet i munnen hans. Vitnet møtte ikke opp til avtalt tidspunkt i retten, og måtte hentes av politiet. - Jeg har alvorlig angst og det er en presset situasjon å møte i retten, fortalte vitnet.