Les også: Bildeserie: Kronprinsparets hytteplaner | Video: Kronprinsparet bygger stort? | Leder: Bærer kjoler nok til å brødfø en afrikansk familie

KRISTIANSAND: – Dette er en utrolig lettvint populisme, og Fædrelandsvennen konkurrerer nå med Vidar Kleppe i den sportsgrenen. Jeg er skuffet, og hadde forventet et høyere nivå fra avisen og redaktøren. Det går ikke an å skrive noe slikt, sier Frank Aarebrot, professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

— Idiotisk Gårsdagens leder i avisen om kronprinsparets hytteplaner har vakt oppsikt både på Sørlandet og i resten av landet. Aarebrot er en av dem som er sterkt uenig med sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven, som blant annet skrev at kronprinsparets engasjement for verdens fattige og lidende virker mindre troverdig når de planlegger det han kaller et hyttepalass på 6-800 kvadratmeter.

– Det er Kristiansand kommune som ønsker å få kronprinsparet til landsdelen, og da er det idiotisk å skrive en slik leder. Det er ikke kronprinsparets personlige ønsker som kommer fram, men det sikkerhetsfolkene krever. Hvis han tror man kan tilby dem en liten, rød stue i skogen, er det mulig kronprinsparet hadde syntes det var hyggelig, men de hadde uansett ikke fått lov av politiet til å bruke den, mener Aarebrot.

Også medier som VG var raske til å plukke opp saken. I tillegg til å fortelle om hytteplanene, fokuserte de på at Mette-Marit skjelles ut i lokalavisen. «I en sterkt kritisk leder i samme avis blir kronprinsparet nærmest hudflettet», sto det å lese i artikkelen.

Forventet reaksjoner Sjefredaktør Finn Holmer-Hoven er ikke overrasket over at lederen har vakt oppsikt. I løpet av dagen ble han intervjuet av både TV 2, Aftenposten, P4 og TVNorge.

– Jeg var klar over det, man skraper ikke slik i fasaden på kongefamilien uten at det skaper reaksjoner. Kanskje vi har sprengt en liten grense her, ved å omtale kongefamilien og stille slike kritiske spørsmål. Som avis er det vår funksjon å sette ting på dagsorden, og det mener jeg vi har klart, slår Holmer-Hoven fast.

Det får han støtte i av Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Jeg har tidligere kritisert norske aviser for å ikke ha sterke nok meninger på lederplass, så jeg er den første til å ønske dette velkommen, sier Kokkvold.

– Utmerket – Sjefredaktøren har sterke meninger, og det er nok mange lesere som vil være uenige, men gud skje lov at det finnes redaktører som tør å være kritiske. Dette er utmerket, og han bruker ytringsfriheten, mener han.

Også leserne har engasjert seg. Mange har ringt og ville snakke med sjefredaktøren.

– Det er åpenbart et tema som engasjerer. Det har vært delte meninger, men de fleste har vært positive til at vi tar opp temaet, sier Holmer-Hoven.

FAKTA: Hyttepalasser

  • Kjell Inge Røkkes hytte i Oppdal er kanskje landets mest omtalte med 1200 kvm for anslagsvis 200 millioner kroner. Hytten utvides med en underjordisk gildehall, og Røkke skal ha planer om et uthus på 365 kvm.

  • Idar Vollvik er i gang med en hytte til 50 millioner kroner på Geilo. Den måler 500 kvm og skal stå ferdig 2008. * Langrennsløper Bjørn Dæhlie eier flere hytter «Dæhlie–kollen» på Kvitfjell har 43 sengeplasser fordelt på 500 kvm. Dæhlie leier ut hytta når han ikke bruker den selv.

  • Stein Erik Hagen og Mille Marie Treschow har kjøpt øya Røssholmen utenfor Kragerø. Hovedhuset på 125 kvm. blir omkranset av andre bygg og svømmebasseng. Prisen skal være rundt 30 millioner kroner.

  • Svein Erik Bakke eier en hytte på 850 kvadratmeter på Trysil.

  • Petter Stordalen eier et hyttepalass på flere hundre kvadratmeter på Hafjell, det samme gjør Bjørn Rune Gjelsten.

  • Investor Øystein Stray Spetalen slet lenge med å få bygget en kunstig strand utenfor hytta ved Sandefjord. Hytta skal ha kostet rundt 20 millioner i 2000. Kilder: Se og Hør, Dagbladet, Varden, VG