KRISTIANSAND: — Hvis noen er spesielt opptatt av skyld og ansvar, så kan man for så vidt konkludere med at det er vår skyld, Kristiansand kommunes skyld, at det er blitt snakk om et kongelig «hyttepalass» på 600-800 kvadratmeter på Flekkerøya, sier rådmann Tor Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Lørdag kveld sendte han ut en pressemelding der han dementerte at kronprinsparet planlegger et palass på Flekkerøya.

— Vi har ikke mottatt noe ønske om størrelser og arealbehov fra kronprinsparet eller Slottet når det gjelder en eventuell hytte på Flekkerøya. Det er å presisere og understreke dette som er mitt hovedanliggende med å sende ut pressemeldingen, sier Sommerseth.

— Hva er bakgrunnen og opphavet til denne saken, slik du ser det?

— Vår saksbehandler har under arbeidet med planen for Flekkerøya kommer opp med tallet 600 til 800 kvm for en utbygging på øya. Men det som er viktig å presisere, det er at dette er et kommunalt anslag, ikke noe ønske eller krav fra Slottet, sier rådmannen.

— Hvor stammer tallet fra?

— Hvis man tar for seg den eksisterende bygningsmassen på NRKs tidligere eiendom på Flekkerøya, så består den av et hovedhus med grunnflate på nærmer 300 kvm. Deler av bygget er i to etasjer, uten at jeg her og nå kan si hvor mange kvadratmeter det er snakk om i 2. etasje. Dertil et sjøhus på 62 kvm, påpeker rådmannen.

— Foruten en hytte, fritidshus for kronprinsfamilien, vil en utbygging på Flekkerøya forutsette bygninger som skal ivareta behovet for politi og sikkerhetstjenesten. Det er bygningsmessige behov som disse instansene selv må definere.

— Det er på denne bakgrunn at vår saksbehandler har stipulert et samlet bygningsmessig behov på 600 til 800 kvadratmeter, sier Tor Sommerseth.

Han ser det uheldige i at mailen som omtaler dette, og som ble sendt fra Kristiansand kommune og til Slottet 3. april i år, kan leses som om det er kronprinsparets hytte som skal ha denne størrelsen.

— Det er kjedelig at dette er blitt tolket som om det er kronprinsparet og Slottet som har ønsket denne størrelsen på en hytte. Noen slike ønsker eller behov foreligger ikke. Det er dette som har vært viktig å presisere, sier rådmannen.

Han legger til at når kommunens saksbehandlet har lansert et arealanslag på 600-800 kvm, så inkluderer det både kronprinshytte, samt bygninger for politi og sikkerhetsvakter.

Saken med kronprinsparets hytteplaner på Naudetangen på Flekkerøy har gått landet rundt de siste dagene. At Slottet tilsynelatende skal ha antydet behov for en bygningsmasse på 6-800 kvadratmeter har vakt debatt i media og blant folk på Sørlandet.

— Etter alle oppslagene som har vært i media de siste dagene følte jeg det var nødvendig og riktig å bidra med fakta, sier Sommerseth.

— Har Slottet bedt deg skrive pressemeldingen?

— Nei, jeg har ikke hørt noe fra Slottet. Dette tok jeg selv initiativ til fordi jeg synes det var det korrekte å gjøre.

— Får dette noen betydning for arkitekt Maria Kielland Krag som skrev den mye omtalte mailen? Blir ikke hun syndebukken?

— På ingen måte, hvorfor skulle hun bli det? Vi har lagt ved hele mailen ved pressemeldingen vi sendte ut, og det er ikke snakk om noe kritikk av Kielland Krag, sier Sommerseth.

Fædrelandsvennen var sent i går kveld i kontakt med Kielland Krag, som anså det som mest korrekt at alle kommentarer ble gitt av rådmannen.

Astrid Versto som er informasjonssjef ved Slottet sier at det ikke finnes en eneste strek på noe papir om hva slags hytte som eventuelt skal bygges på Flekkerøya.

— De gangene vi har fått spørsmål om dette, har vi hele tida vist til at det foregår et reguleringsarbeid i Kristiansand kommune. Ut over det har ikke vi noen kommentar. Dette er sånn sett en ikke-sak for oss. Reaksjoner og avisskriverier må være basert på misforståelser, sier hun. (Se leder side 24)