Oslo: Det førte til grunnstøting bare 30 meter fra land.

Se video av grunnstøtingen her

Det var en politibåt, og ikke kapteinen selv, som meldte fra om grunnstøtingen klokken 21.11. Da havnepolitiet tok kontakt, sa kapteinen at han foreløpig ikke ønsket noe hjelp, men ville forsøke å komme seg av grunn selv.

Ifølge Aftenposten.no skal kapteinen på skipet ha lagt seg langflat overfor politiet og innrømmet å ha feilvurdert.

— Han har fortalt at han har gått på feil side av en lykt. Derfor grunnstøtte skipet, sier operasjonsleder André Kråkenes til Aftenposten.

Kapteinen valgte å passere på innsiden av fyrlykten som signaliserte grunt vann, og ikke på utsiden. Skipet skal i grunnstøtingen ha hevet seg 30 centimeter i akterenden og fått 10-15 graders slagside mot babord.

Politiet mistenker ikke at det skal være alkohol inne i bildet og overlater nå saken til sjøfartsmyndighetene.

Ifølge politiet var det aldri noe dramatikk knyttet til grunnstøtingen, og heller aldri fare for at skipet skulle gå ned. Ingen av de 137 om bord skal ha blitt skadd.

Samtlige 137 om bord ble evakuert da fullriggeren «Sørlandet» gikk på grunn ved Hovedøya i Oslofjorden tirsdag kveld. De ble evakuert av en av Oslo-ferjene.

I løpet av kvelden kunne dykkere fra brannvesenet i hovedstaden slå fast at «Sørlandet» slapp fra grunnstøtingen uten skader.

— Dykkere fra brannvesenet har vært nede for å sjekke skroget. Ingen skader er funnet, sier operasjonsleder Olaf Erdal i Oslo politidistrikt til NTB.

«Sørlandet» fra Kristiansand er verdens eldste operative fullrigger. Skipet var ferdigbygd i 1927, var i mange år skoleskip for sjømannsopplæring av skoleskipsgutter.

I dag er skipet tilgjengelig for opplevelsesseilas for ungdom i alle aldere, ifølge stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.