Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) vil ikke gå med at reservasonsretretten er et nederlag for KrF. Han tror regjeringen fremdeles vil finne en løsning som ivaretar samvittighetsfriheten for leger. Foto: Siv Dolmen

— Her har Høyre gått på en kjempesmell. De har ikke forutsett hvor stor oppmerksomhet denne saken ville få, og har blitt tatt på senga av alle reaksjonene. Partiet har revnet fullstendig på landsbasis, med høyt profilerte ordførere som har gått offentlig ut mot sin egen regjering, sier Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Professoren i statsvitenskap er heller ikke imponert over KrF og partileder Knut Arild Hareide, som torsdag kveld åpnet for å droppe hele reservasjonssaken. Dagen etter skrinla helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) hele forslaget, en knapp uke før høringen var avsluttet.

— Det var nok flere som var overrasket over hvor hardt Hareide gikk ut. Det er ikke verdens beste håndverk han heller har gjort i denne saken. KrF har fått markert seg, men det spørs vel om dette er den viktigste saken for partiet å markere seg på, sier Jacobsen.

15 av 30 kommuner har sagt nei

21 av 30 kommuner på Sørlandet har nå behandlet saken om reservasjonsrett. 15 av dem har sagt nei. Froland, Audnedal og Lyngdal er de eneste som har sagt ja. Søgne, Vennesla og Bygland har vedtatt at spørsmålet burde avgjøres sentralt, slik KrF opprinnelig ønsket.

— Regjeringen gjorde seg selv en bjørnetjeneste ved å be alle kommunene uttale seg. Det gagnet ikke saken, sier Mandal-ordfører Tore Askildsen (KrF) til Fædrelandsvennen.

Dag Ingvar Jacobsen synes det er en litt rar uttalelse.

— Det er nokså vanlig å sende en slik sak på høring. Det hadde ikke vært spesielt demokratisk å ikke gjøre det, sier Jacobsen.

— Hvor stort nederlag er dette for KrF og Knut Arild Hareide?

— Så høyt som han har gått ut er dette et direkte nederlag. Men dette er også et stort nederlag for Høyre. Saken har skadet partiet dypt. Det gjenstår å se hva dette betyr for velgerne, sier Jacobsen.

Innrømmer ikke nederlag

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) fra Vest-Agder er ikke enig i at snuoperasjonen er et nederlag for partiet.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) vil ikke gå med at reservasonsretretten er et nederlag for KrF. Han tror regjeringen fremdeles vil finne en løsning som ivaretar samvittighetsfriheten for leger. Foto: Siv Dolmen

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi tror fremdeles at vi kan få en løsning som ivaretar både samvittighetsfriheten og pasientenes rettigheter, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.Han legger til at høringsforslaget ikke var i tråd med KrFs ønsker slik det fremgikk av samarbeidsavtalen.

— Det var aldri noe ønske for oss at dette skulle være gjenstand for diskusjon i det enkelte kommunestyre, sier Grøvan.

Han ønsker i likhet med fungerende partileder Dagrun Eriksen ikke å si noe om hvordan saken kan løses.

— Men jeg har tro på at vi kan finne en løsning raskt. Det bør ikke ta mer enn noen dager, slik at dette ikke henger i lufta lenge, sier Grøvan.

Slipper å henvise?

Flere medier meldte fredag at en mulig løsning kan være at legene slipper å skrive under på henvisning til abort.

— Er det en god nok løsning for KrF?

— Jeg har sett det bli nevnt, men vi har ikke den endelige løsningen klart for oss. Det må vi jobbe med videre, sier Grøvan.

Han sier at partiet står fast ved at samvittighetsfrihet for leger er en menneskerettighet.

— Det hensynet tror jeg vi skal klare å ivareta, sier Grøvan.