Det betyr at kvinner kan gå til fastlegen sin som i dag og snakke om behov for abort, eller hun kan kontakte sykehuset direkte, skriver Aftenposten.

I Oslo går 90 prosent av abortsøkende kvinner direkte til sykehuset. Allerede i dag slik at de store sykehusene også tar imot kvinner som søker abort uten at kvinnen går til fastlege først. En søknad om abort består i dag av to papirer, et såkalt «Begjæring om svangerskapsavbrudd».

Helse— og omsorgsminister Bent Høie snudde i dag trill rundt, og vil ikke lenger at fastleger skal ha mulighet til å reservere seg mor abort.

Abortsøkende kvinner kan fremdeles gå til fastlegen sin når hun søker om abort. Forskjellen kommer til å bli at legen ikke legger frem et skjema som kvinnen må underskrive på.

- Best med legebesøk

Flere kilder Aftenposten har snakket med bekrefter at dette skjema ikke lenger skal benyttes, det vil si at kvinnen ikke trenger å få en henvisning fra fastlegen sin før hun reiser til sykehuset.Både allmennleger og gynekologer er enige i at det er best for kvinnen at hun er i kontakt med fastlege før et svangerskapsavbrudd.

— Ja, prinsipielt mener vi nok at det er best at kontakten går via fastlegen først. Fastlegen skal jo kjenne pasienten sin fra før ha relevante helseopplysninger og er bedre rustet til å følge henne også videre ved etterkontroll/prevensjonsoppfølging eller ved senere svangerskap. Jo lengre borte fra sykehus kvinnen bor, jo viktigere er det å ha fastlegekontakt, sier Jone Trovik leder Nors Gynekologisk Forening og leder abortnemda Haukeland Universitetssjukehus.

- God løsning

Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen, mener at hvis kvinnen ønsker det, er det riktig og best for henne å få komme til fastlegen. — Kommer allmennlegene til å bli fornøyd med forslaget som legges frem i løpet av to uker?

— Jeg har ikke grunn til å tro noe annet etter at de signalene vi har fått i prosessen. Men vi vil aldri få et vedtak som absolutt alle er helt engig i.

Allmennlege i Bergen Gunnar Ramstad, mener dette kan bli en meget god løsning

— Det et viktig at kvinnen kommer til fastlegen først. Legen kan beregne termin, utelukke infeksjoner. Dessuten hender det at kvinnen ikke er gravid, sier han.

Ramstad kjenner naturlig nok ikke til forslaget til ny ordning, men tror det betyr at dagens praksis forstetter som i dag.