KRISTIANSAND: — Årets søkertall slår alle rekorder, sier studiedirektør Bjørn J. Monstad ved Universitetet i Agder.

Universitetet i Agder har den største oppgangen blant alle landets universiteter og høyskoler.

5299 har UiA som førstevalg, viser tall fra Samordna opptak.

Rekordtall

Veksten ligger rett under 20 prosent, UiA har mottatt 850 flere søknader i år enn i fjor, helt nøyaktig skulle det bli 19,1 prosent.Veksten i ungdomskullet ligger på 6,6 prosent, dermed har UiA kapret en betydelig større andel av ungdomskullet enn prognosene skulle tilsi.

Aller størst er søkningen til fakultet for teknologi og realfag.

— Dette kan tolkes som en anerkjennelse av det store arbeidet som er lagt ned i utvikling av kompetanse og læringskvalitet ved vårt relativt unge universitet, sier Monstad.

Til realfagene er det hele 50 prosent økning i antall søkere. Men det presiseres fra UiA i en pressemelding at tallene er små.

Lærerutdanningen og språkfagene har også kraftig økning i primærsøkertall, det samme gjør andre store profesjonsfag som sykepleie og økonomisk-administrative studier.

Få jenter til elektro og IKT

UiA ser ut til å følge landstrendene ganske systematisk når det kommer til kjønnsfordeling, sier Monstad.De mannsdominerte ingeniørstudiene har de siste årene blitt oversvømmet av kvinnelige søkere, og særlig er det byggdesign ( 1/3 av årets søkere er kvinner) og ingeniørstudiet i fornybar energi; 17 kvinner og 31 menn har studiet øverst på lista.

Men : Til et etterspurt yrke som maskiningeniør, har studiet kun 18 kvinnelige primærsøkere, mot 136 mannlige. Av 14 som ønsker å bli elektronikkingeniører, er det kun én kvinne som søker. Seks kvinner vil bli dataingeniør, mens 52 menn ønsker det samme.

Og de dystre tallene fortsetter: Masterstudiet i IKT har tiltrukket seg kun en kvinne blant primærsøkerne, mens mannsandelen er på 10. Kun to kvinner vil bli flyingeniør.

— Det spørs om ikke data- og elektronikkmiljøene må gjøre en innsats for å vise kvinner at de har interessante arbeidsoppgaver, sier studiedirektøren.

Mediehøgskolen øker

Også ved mediehøgskolen Gimlekollen er økningen formidabel.

I år har skolen 820 søkere, mot 705 i fjor. 108 av disse har satt journaliststudiet som første prioritet. Tallet for 2011 var 76. I 2010 var det samme tallet rundt 50. - Antallet førsteprioritetssøkere til Mediehøgskolen er dermed doblet siden 2010, sier rektor Lars Dahle.

- Hvorfor tror du journalistikk er blitt så populært igjen?

— Det var en periode for noen år side der folk var usikre på fremtiden i bransjen. Både nedskjæringer i mediehusene, omstilling i bransjen og finanskrise bidro nok til utryggheten. Det virker som søkerne nå har mer tro på journalistikk som yrkesvei igjen. Det gleder vi oss over, sier han.

Også studiene i Kommunikasjon og Medier har 40 prosent økning.

— Journalistikk og mediekunnskap er et sentralt yrke i dagens samfunn, så det er gledelig at vi ser en slik økning, sier Dahle.