Se overvåkningsvideoen fra Hægeland her

VENNESLA: — Dette er en vanskelig sak som ikke politiet i Vennesla skal ta seg av. Jeg vil be dem om å rådføre seg med politidirektoratet, sier Apenes til fvn.no.

På YouTube?

Mandag røpet Arne Sundvoll, lensmann i Vennesla og Iveland, at politiet vurderte å legge ut en usladdet overvåkningsvideo av tobakksranet på Hægeland på nettet.

— Vi har tidligere gitt ut lignende videoer fra lignende forhold til pressen, der pressen har valgt å legge dette ut med sladd over ansiktet til gjerningsmennene. Da har det liten verdi for oss, sier Sundvoll. Les også: Rygget bil inn i landhandel

Politiet har derfor vurdert - og tenkt tanken - om at YouTube er en åpen kanal, hvor politiet kunne legge klippet i usensurert versjon.

- Ulovlig

  • Velger politiet å gjøre dette, gjør de noe ulovlig, uønsket, og noe som svekker den nødvendige respekten mellom publikum og politi som vi er avhengige av, sier Apenes.

Han er svært kritisk, og mener det er et stort problem om politiet uten videre legger ut usladdede overvåkningsvideoer:

— Vi advarer sterkt mot slikt. Poenget må jo være at dette hjelper etterforskningen, og politiet må i så fall være sikre på at det er den skyldige som vises på bildene. Hva om den som vises på overvåkningsbildene er uskyldig eller forveksles med en annen? spør Apenes.

Lensmann Sundvoll opplyser imidlertid at politiet for to uker siden fikk beskjed fra Datatilsynet om at de kunne legge ut overvåkningsvideoen fra Hægeland på YouTube.

— Vi har vurdert fram og tilbake konkret i denne saken, og kontaktet Datatilsynet. Det var ingenting i veien for at vi kunne publisere bevismateriale. Det var ingenting i deres regelverk som sa at dette var et problem, sier Sundvoll.

Hva mener du? Bør politiet bruke YouTube som plattform for usensurerte overvåkningsvideoer?