VENNESLA: Overvåkningsvideoen viser to menn som rygger inn i inngangsdøren til Hægeland landhandel. De forsøker å stjele et skap med tobakkvarer, men mislykkes. Deretter kaster de enkeltpakker med sigaretter inn i bilen, før de forsvinner fra stedet.

Se overvåkningsvideoen herInnbruddet skjedde natt til torsdag 20. mars, og var over i løpet av ti minutter.

— Det var et brutalt innbrudd, i og med at det førte til store ødeleggelser. Dette var den type brekk vi vanligvis ser på elektroforretninger, sier lensmann Arne Sundvoll ved Vennesla og Iveland lensmannskontor til fvn.no.

- Lite gjennomtenkt

Tyvene fikk imidlertid med seg langt mindre fra landhandelen enn det som har vært tilfelle ved flere av innbruddene på elektroforretninger i landsdelen det siste året. Det er foreløpig uklart hvor mye tobakk som ble stjålet, men det skal ikke dreie seg om store verdier.

— Innbruddet virket ikke planlagt. Det virker rett og slett som lite gjennomtenkt, sier Sundvoll.

Spar-butikken på Hægeland har tidligere også vært utsatt for klønete innbrudd. I fjor strevde tre gutter i 17 minutter før de fikk brutt opp inngangsdøren ved hjelp av en varseltrekant. Saken ble oppklart etter en måned.

— Det er ikke noe hyggelig, men det skjer med jevne mellomrom. Det er imidlertid første gang at en bil blir kjørt inn i butikken. De ødela hele døren, sier daglig leder ved Hægeland landhandel, Ole Henning Lohne, til fvn.no.

Tekniske spor

Politiet fikk melding fra en forbipasserende bilfører klokken 02.30 natt til torsdag 20. mars. Ettersom nærmeste politipatrulje befant seg i Kristiansand sentrum, ankom ikke politiet stedet før en halv time senere. Ifølge overvåkningsvideoen kjørte gjerningsmennene fra landhandelen klokken 02.36, i retning nordover på riksvei 9. Tobakkskapet ble hengende fast på tilhengerkroken under flukten. Dette ble funnet igjen om lag 2,5 kilometer fra butikken.

Bilen som ble benyttet var stjålet i Vågsbygd i Kristiansand samme natt. Den ble funnet i nærheten av drosjesentralen i Vennesla klokken 14.30 dagen etter.

— Vi har sikret oss tekniske spor fra bilen. Både fingeravtrykk og DNA-spor er sendt inn til analyse, men vi har foreløpig ikke fått svar, forteller lensmann Sundvoll.

Én person siktet

Kort tid etter innbruddet ble en mann i slutten av 20-årene fra Vennesla pågrepet av politiet i forbindelse med en annen sak. Vedkommende, som beskrives som en kjenning av politiet, er fortsatt siktet for innbruddet. Han har imidlertid nektet enhver befatning med saken.

— Vi foretok et alibiavhør av ham siden han lignet på den ene av dem som er på overvåkningsvideoen. Men vi er usikre på om han var innblandet, og er også usikre på om han ligner, sier Sundvoll.

Foruten mannen som meldte fra til politiet, kjenner ikke lensmannen til noen andre observasjoner av gjerningsmennen i timene før og etter innbruddet skjedde. Snaue fire uker etter hendelsen, står politiet foreløpig uten avgjørende spor i etterforskningen. Derfor går de nå ut med overvåkningsvideoen.

— Vi håper at noen kan hjelpe oss med å identifisere dem, sier lensmannen.

STJAL SIGARETTER: Gjerningsmennene fikk ikke plass til skapet i bilen, og endte opp med å kaste enkeltpakker inn i baksetet. (Foto: Politiet / Overvåkningskamera)