FARSUND: Strømsjokket ødela trolig utstyr for flere hundre tusen kroner, men foreløpig har ikke ledelsen i Agder Energi oversikt over hvor stort det totale erstatningskravet blir.

— Vi kommer neppe til å få oversikt før lenger ut i uken. Foreløpig har vi fått meldinger om ødelagte husholdningsartikler som kjøkkenmaskiner og frysebokser, samt elektriske artikler som pc'er og fjernsyn, sier informasjonsdirektør i Agder Energi, Realf Ottesen, til fvn.no.

Erstattes

Han gjør det klart at alle skal få erstattet de ødelagte gjenstandene.

- Det er helt klart. Vi skal erstatte alt. Men jeg vil ikke spekulere i hvor mye det totale beløpet kan komme opp i. Det kommer helt an på hvor dyre gjenstandene er, sier Ottesen.

Tabben skjedde da et aggregat skulle settes inn etter en kabelfeil i transformatorkretsen ved boligfeltet Høyland like øst for Vanse sentrum fredag kveld. Om lag 60 boliger i området fikk 400 volt i stedet for 230 volt på strømnettet.

— Jeg tror alle her i området har fått noe ødelagt. Jeg har selv fått parabolanlegget og et tv ødelagt, men har ikke helt oversikten ennå. Det kan jo oppstå feil i ettertid, sier Arne Vidar Stave, som er nærmeste nabo til transformatorkiosken hvor feilen skjedde.

Uhell på uhell

Hele helgen har det vært hektisk aktivitet på nabotomten. Natt til lørdag gikk folk fra Agder Energi og eltilsynet fra dør til dør for å forsikre seg om at det ikke var brannfarlig å koble inn transformatorkretsen igjen. Lørdag morgen fikk samtlige i boligfeltet strømmen tilbake, men et uhell kommer sjelden alene.

Etter få timer brøt nemlig det nye aggregatet sammen, og boligene var igjen uten strøm.

— Vi har hatt uhell på uhell i området. Det nye aggregatet falt ut, og vi måtte få fatt i et nytt igjen. Boligene fikk tilbake strømmen lørdag kveld, sier Realf Ottesen.

Som ikke det var nok, søndag ettermiddag forsvant nok en gang strømmen i nabolaget. Men denne gangen var det i kontrollerte former.

— Strømmen ble koblet ut en liten stund, mens vi koblet inn permanent strømforsyning. Kabelfeilen er foreløpig ikke fikset, men vi har flere veier å koble på, sier Ottesen.

- En slitsom helg

Folk i området fvn.no har snakket med, tar problemene stort sett fint, men innrømmer at det ikke har vært like lett å holde humøret oppe gjennom helgen.

— Det har vært en slitsom helg. Men i slike situasjoner blir man godt kjent med naboene. Vi møttes i gaten for å utveksle informasjon. Det har vært veldig lite informasjon fra Agder Energi. Vi har vært helt uvitende, sier Jan Fredrik Sundt, som bor et par hundre meter fra transformatorkiosken, til fvn.no.

Natt til lørdag fikk han tilbake strømmen i boligen klokken 02.30, etter å ha ventet på at elektrikere skulle godkjenne anlegget.

— Vi fikk strømmen tilbake like etter at anlegget var godkjent. Men da strømmen forsvant igjen klokken 11.30 lørdag, fikk vi en psykisk knekk, sier Sundt, som fikk en komfyr ødelagt da den doble spenningen ble sendt ut.

Informasjonsdirektør Ottesen innrømmer at Agder Energi kunne ha vært bedre på informasjon til de berørte huseierne.

— Vi kan alltid bli bedre på informasjon. Men i en slik situasjon er det ikke helt lett å informere, samtidig som vi skal løse problemene, sier han.

Agder Energi har et visst antall aggregat i beredskap for situasjoner hvor feil ikke kan utbedres umiddelbart. Søndag ettermiddag stod tre slike aggregat plassert ved transformatorkiosken ved Vanse, mer eller mindre brukbare.

ØDELAGT: Komfyren til Jan Fredrik Sundt går på halv effekt etter at Agder Energi sendte ut 400 volt fredag kveld. (Foto: MMS / Privat)