FARSUND: Tabben skjedde da Agder Energi skulle få strømmen tilbake til kunder ved Høyland like øst for Vanse sentrum. Strømmen forsvant i området etter uværet natt til fredag, og to aggregat ble klokken 18 fredag kveld satt inn mens arbeidet med en kabelfeil pågikk.

— Et av aggregatene sendte ut 400 volt i stedet for 200 volt. Om lag 60 kunder tilhører transformatorkretsen, og vi har fått rapportert inn skader på blant annet fjernsyn og lyspærer, sier informasjonsdirektør i Agder Energi, Realf Ottesen, til fvn.no.

Fra dør til dør

Etter at den doble spenningen ble sendt ut, lot ikke reaksjonene fra innbyggerne i området vente på seg.

— Vi fikk skader rapportert inn like etterpå, og fikk skrudd av aggregatet etter kort tid, sier Ottesen.

Det er ikke meldt om branntilløp som følge av feilen. Skadeomfanget er foreløpig uvisst, men Agder Energi måtte fredag kveld gå fra dør til dør i området. Det er ifølge Ottesen ikke aktuelt å sette spenningen i transformatorkretsen på igjen før samtlige hus er inspisert.

— Vi setter ikke på spenningen før vi har gjennomført en dør til dør-aksjon. Hvert enkelt hus må inspiseres for å se om det er skader på nettet i huset, og for å forsikre oss om at det ikke er brannfare, sier Ottesen.

Usikkert når strømmen er tilbake

Hvor lenge det vil ta før strømmen er tilbake i området, er foreløpig usikkert. Hvis ikke Agder Energi får tak i alle huseierne, kan det i verste fall drøye til over helgen.

— Vi satser på å få inspisert alle husene så fort som mulig. Det er vanskelig å si hvor lenge det vil ta, men vi setter ikke strømmen på igjen før vi er sikre på at alle husene er kontrollert. Det kommer dermed an på om vi får tak i kundene. Det er likevel mulig at vi kan få strømmen tilbake hos noen, men da må vi være sikre på at de husene vi ikke har fått kontrollert er isolert, sier informasjonsdirektøren.

Agder Energi har et visst antall aggregat i beredskap for situasjoner hvor feil ikke kan utbedres umiddelbart. Det var et av disse aggregatene som ble brukt ved Vanse.

Erstatningskrav

Realf Ottesen vet foreløpig ikke hvordan tabben kunne skje.

— Det har jeg ikke noen teori om nå. Vi er mest opptatt av å kontrollere skader og at transformatorkretsen blir reparert. Så får vi ta en gjennomgang av interne rutiner etterpå.

— Skyldes feilen en menneskelig svikt?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier Ottesen, som regner med erstatningskrav fra kunder som har fått skader etter tabben.

— Dette er en feil fra vår side. Da er vi erstatningspliktige, sier han, og legger seg langflat overfor kundene.

— Vi beklager veldig. Nå må vi få ryddet opp så godt vi kan.

Det andre aggregatet som fredag kveld ble satt inn i en annen transformatorkrets ved Vanse, fungerte som det skulle. Ifølge Ottesen skal nå samtlige kunder som mistet strømmen etter uværet natt til fredag ha fått den tilbake, utenom de 60 husstandene ved Vanse.