Frp-politiker Christian Eikeland i Søgne er overbevist om at sammenslåingen kommer de lokale barnevern til gode, med tilføring av kompetanse og mer og bedre samhandling. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi trenger en større og mer robust barneverntjeneste for å møte framtidas oppgaver, sier Monica Brunner.

Hun er leder av den nye Barneverntjenesten for Kristiansandsregionen (BFK), som omfatter barnevernet i kommunene Kristiansand, Søgne, Songdalen, Lillesand og Birkenes.

Christian Eikeland (Frp), leder av tjenesteutvalget i Søgne, er fornøyd med at de som en av fem kommuner er med på den nye tjenesten.

— Å samle kompetanse, fagmiljø og samhandling i regionen vil være utrolig viktig. Samtidig vil det fortsatt være mindre, desentraliserte avdelinger, som i dag, sier Eikeland.

- Til barnets beste

Samarbeidsavtalen ble velsignet av politikerne i de respektive kommunene før sommeren, og den felles tjenesten skal være operativ fra første 1. januar 2016. Søgne/Songdalen og Lillesand/Birkenes har allerede felles barnevern, og utgjør to av i alt fem desentraliserte stasjoner i det nye, sammenslåtte barnevernet.

De tre andre stasjonene er Kristiansand vest, sentrum og øst.

Monica Brunner er ikke i tvil om at sammenslåingen vil styrke barnevernet, og komme det enkelte barn til gode.

Tett på lokalmiljøene

— Dette er et felt hvor jeg tror vi blir bedre ved å være rimelig store. Barnevernet er blitt så komplekst og med så mange lovkrav at det skal godt gjøres å få gjort alt med høy kvalitet hvis man jobber med det alene. Er man større, kan man spesialisere seg, sier hun.

Samtidig er hun tydelig på at de lokale kontorene i den enkelte kommune skal bestå.

— De er kjempeviktige å opprettholde. De er tett på lokalmiljøet, og driver med forebygging, undersøkelser og hjelpetiltak. De fleste ansatte jobber med disse oppgavene. De har kontakt med skoler, barnehager, helsestasjoner og fritidsarenaer, og skal tenke helhetlige tiltak for den enkelte familie, sier Brunner.

- Lytter mer til barna

Da hun begynte i barnevernet i Kristiansand i 2003, var det 370 bekymringsmeldinger i året. i 2014 var det nærmere 900 meldinger.

Frp-politiker Christian Eikeland i Søgne er overbevist om at sammenslåingen kommer de lokale barnevern til gode, med tilføring av kompetanse og mer og bedre samhandling. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi er mer strukturerte, systematiske, og bedre organiserte nå enn før. For tjue år siden lyttet man mindre til barn og unges egne stemmer. Nå er vi et barnevern i ordets rette betydning. Politikerne er også mye mer innstilte på å bruke ressurser på barn og unge, sier hun.Christian Eikeland sier at det å spisse tilbudet til hver enkelt familie blir den viktigste jobben for det interkommunale barnevernet.

Vil overta statlige oppgaver

Torsdag vedtok et enstemmig kommunestyre i Søgne å støtte en søknad fra den sammenslåtte barnevernstjenesten om å overta flere av de statlige oppgavene på barnevernsområdet, som en forsøksordning

Samme vedtak fattes i de fire andre kommunene.

Forsøksordningen det søkes om innebærer blant annet at ansvaret for forsterhjemsordningen overføres fra stat til kommune.

— Dersom den nye Barneverntjenesten overtar Bufetat sine oppgaver slik det nå søkes om, vil man i større grad se hvert enkelt barns behov fra én aktør, ikke to som, i dag, sier Christian Eikeland.