GRIMSTAD: 50-åringen vil trolig også anke, bekrefter hans forsvarer.

Seks års fengsel

Retten fant det ikke bevist at 37-åringen voldtok kvinnen. Han ble likevel dømt til seks års fengsel for medvirkning.

– Han er uenig i avgjørelsen og vil anke dommen til lagmannsretten. Det ga han uttrykk for med en gang. Han mener han er forhåndsdømt fordi han er polsk, sier mannens forsvarer Robert Dyrnes Hovland.

Mennene må også betale kvinnen 300.000 kroner i oppreisningserstatning.

Dersom man blir dømt til minst seks års fengsel i tingretten, har man automatisk ankerett til lagmannsretten. Samtlige av de tre mennene kan dermed anke dommen.

— Retten har tolket alle bevisene til fordel for fornærmede. Det er vi uenig i og mener flere momenter i saken taler for at ikke alt har foregått slik hun hevder, sier Dyrnes Hovland.

(Saken fortsetter under bildet)

FORSVARERNE: Robert Dyrnes Hovland (t.v) forsvarer 37-åringen, Øyvind Aakerøy forsvarer 31-åringen og Pål Arne Eide (t.h) forsvarer 50-åringen. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

Lik straff I dommen fra Aust-Agder tingrett går det fram at retten ikke fant bevis for at 37-åringen hadde voldtatt kvinnen. Retten mente imidlertid at mannen medvirket til gruppevoldtekt ved å utføre grov vold på kvinnen og mente han skulle ha lik straff som de andre.

— Det blir veldig galt. De to tiltalte, som erkjente å ha hatt seksuell kontakt med kvinnen, var to voksne menn. Da virker det lite troverdig at min klient skal ha benyttet vold for å legge til rette for voldtekt. Slik bevisbildet var, hadde man problemer med å plassere min klient i saken. Derfor mener jeg dommen er feil, sier Dyrnes Hovland.

Den eldste av polakkene vil trolig også anke dommen. Hans forsvarer Pål Arne Eide har ennå ikke diskutert dommen med sin klient, men sier 50-åringen allerede før domfellelse ga uttrykk for at han ville anke dersom han ble dømt.

– Svært streng

— Det ligger i kortene at han vil anke. I alle fall på straffeutmålingen som jeg mener er svært streng. Da vil det også være naturlig at skyldspørsmålet blir vurdert på nytt, sier Eide til fvn.no.

Forsvarer Øyvind Aakerøy er ikke overrasket over dommen.

– Det er ikke en veldig stor overraskelse at påtalemyndigheten og bistandsadvokaten har fått fullt gjennomslag i en slik sak, sier Aakerøy til fvn.no.

Han har ikke diskutert dommen med sin klient (31), og vet derfor ikke om han ønsker å anke.

– Takknemlig

I dommen skriver retten at offerets forklaring virket svært troverdig og nøktern.

– Fornærmedes forklaring i retten framsto som nøktern, troverdig og uten preg av overdrivelser, snarer tvert imot, skrev tingrettsdommer Leif Petter Trannum.

23-åringens bistandsadvokat, Anne Marstrander-Berg, sier kvinnen er svært glad og takknemlig for å ha blitt trodd i retten.

– Hun er også glad for at forklaringen hennes ble oppfattet som udramatiserende, nøktern og veldig beskjeden. For henne var aldri oppreisningsspørsmålet et tema. Hun ønsket å bli trodd. Men hun er forberedt på anke, sier Marstrander-Berg.