KRISTIANSAND: Siktede forklarer at det var hans avdøde kamerat (23) som skjøt.

Den 22 år gamle mannen fra Notodden velter nå all skyld over på kameraten sin, som begikk selvmord i Arendal fengsel i august i fjor.

– Jeg kan bekrefte at den siktede 22-åringen har endret forklaring på et vesentlig punkt. Saken er nå til påtalemessig vurdering, og tiltale skal tas ut av Riksadvokaten, sier statsadvokat Stina Sveier Nielsen til Fædrelandsvennen. Hun avslår å kommentere hva 22-åringen har forklart til politiet.

Politiet har aldri festet lit til den opprinnelige forklaringen fra 22-åringen, der han tilsto selve drapet. Forklaringen stemte ikke med de tekniske undersøkelsene på åstedet, obduksjonsrapporten og forklaringen fra Levi Sørensens kamerat. Derfor ba statsadvokatene i Agder om at det ble gjennomført et nytt avhør av 22-åringen. Det er nå gjennomført.

Drept med kniv

22-åringen fortalte først at det var han som skjøt Levi Sørensen med en pistol på avstand, og at Sørensen da satt på madrassen. De tekniske undersøkelsene, og obduksjonsrapporten, viser at Sørensen lå på madrassen da han ble skutt mot hodet på kloss hold. Dette har også kameraten til Sørensen forklart. Han oppholdt seg i samme rom som Sørensen, da de to guttene kom inn på rommet om natten bevæpnet med kniver og pistol.

Etterforskningen har vist at Sørensen ikke døde av skuddet. Sterkt skadet ble han fraktet på en tilhenger ned til elven. Her ble han drept med kniv. Det er funnet to kniver i elven som kan knyttes til denne del av forbrytelsen. Pistolen som ble brukt, ble kastet i Otra, og er senere funnet av dykkere.

Skal ha truet

Opprinnelig forklarte 22-åringen at han bestemte seg for å skyte Levi Sørensen fordi Sørensen hadde truet med å skyte han med en rifle.

Kameraten til Levi Sørensen, en kristiansander på 23 år, har fortalt at både den nå avdøde 23-åringen og den siktede 22-åringen kom sammen inn på rommet hvor han og Sørensen lå på hver sin madrass. Etter at den nå avdøde 23-åringen avfyrte skuddet, ble Sørensens kamerat angrepet med kniv. Han klarte å komme seg ut av huset i Gimleveien, og løp til byen hvor han ringte på døren til en kamerat. Han ble hentet av ambulanse.

Ruset

Den 22 år gamle mannen fra Notodden, som er siktet for forsettlig drap, var ruset på drapstidspunktet. I tillegg til alkohol etter en fuktig kveld på restaurant, skal han også ha spist Rivotril-tabletter og tatt ecstasy. Det var krangling mellom Sørensen og den siktede 22-åringen etter at alle fire var kommet hjem i leiligheten på Lund. Levi Sørensen og hans kamerat dro hjem først, fordi stemningen mellom guttene var amper på restauranten.