Slik så det ut nær krysset Markens/Tollbodgata. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Byen ønsker en fest, og vi rydder opp etter festen, uttaler Torfinn Jore fra ingeniørvesenet.

I det flaggene ble firt på nasjonaldagen var det tydelig at selv om været og festen ble en innertier, var det mange som bommet på søppeldunkene i Markens og sidegatene.

Slik så det ut nær krysset Markens/Tollbodgata. Foto: Vegard Damsgaard

Soper gatene i natt— Det er den verste dagen i året, ingen andre dager er i nærheten. Det er nok også den dagen folk er minst kritiske til hvor de hiver søpla. I dag har det i tillegg vært fint vær, og da kjøper folk mer is og mat enn på kjølige dager, konstaterer Torfinn Jore, som er soneingeniør i Kvadraturen.

Ingen andre dager er i nærheten.

Han har satt på full bemanning fra klokka 04.00 i natt - det vil si tre feiebiler pluss seks personer som går med løvblåsere, for å blåse søpla bort til feiebilene.

Overfylte dunker og søppel på gata i krysset Markens/Gyldenløves gate. Foto: Vegard Damsgaard

De skal være ferdige med jobben ved 08-09-tida, så mange får neppe se svineriet med egne øyne.— Disse guttene er helt fantasiske, de er så ærekjære og står på til de er ferdige. I morgen tidlig vil man ikke se at det har vært en fest i byen, lover Jore.

Han forstår også at det er fristende å legge avfallet ved siden av eller oppå fulle dunker, fordi man ikke vil bli tilgriset selv.

Men Fædrelandsvennen observerte også dunker med ledig plass i Markens.

- Det er en festdag

- Hvorfor blir folk mer løsslupne på 17. mai?

Bildet er tatt utenfor Postgården om kvelden 17. mai. Foto: Vegard Damsgaard

— Jeg har ikke idé. Men det er en dag med partyfaktor over hele byen, mange langs togruten ser kanskje ikke en søppeldunk og legger fra seg kaffebegeret eller ispapiret. Jeg tror ikke de tenker å forsøple, men at andre tar seg av det, svarer soneingeniøren, som ikke klarer å hisse seg veldig opp over slett oppførsel denne ene dagen i året:- Det er en festdag, en dag vi bare må ta i ekstra og rydde opp etterpå.

Overfylte dunker og søppel på gata i krysset Markens/Gyldenløves gate. Foto: Vegard Damsgaard

De hadde i år plassert ut mange ekstradunker, men disse var trolig for godt «kamuflert». Dette var 660 liters plastdunker av ulike farger, som lett kan forveksles med dunker tilhørende bedrifter. — Vi har ute enormt mange flere dunker enn normalt, men jeg tror mange misforstår. Neste år må vi profilere disse litt bedre, erkjenner Torfinn Jore.