KRISTIANSAND: — Destrueringen skjedde etter avgjørelsen i Høyesterett i 2002 da Bjørn Hareide var politimester i Agder. Det var hans beslutning, opplyser nåværende politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, overfor Fædrelandsvennen.

Slettet rutinemessig

Lindeberg, føler seg trygg på at bevismaterial i Baneheiasaken ble destruert i samsvar med gjeldende rutiner.

— I gårsdagens utgave av Fædrelandsvennen kan det se ut som om politiet i Agder har rotet det til og slettet bevismateriale. Det er selvfølgelig ikke riktig, Lindeberg.

Lindeberg sier destruering av bevis skjer i henhold til et rundskriv fra Politidirektoratet samt en intern instruks i Agder politidistrikt. Hun vil ikke kommentere innholdet i instruksen.

Faglige vurderinger

  • Det ble gjort grundige, faglige vurderinger. Resultatet av disse vurderingene førte til at noen av bevisene i Baneheiasaken ble fjernet, sier Lindeberg.

— Men bør det ikke skilles mellom mindre saker og alvorlige drapssaker når man vurderer om bevis skal slettes?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Lindeberg.

Lindeberg ønsker heller ikke å kommentere hva slags bevismateriale som er slettet, og hva som fortsatt eksisterer.

- I strid med menneskerettighetene

Viggo Kristiansens forsvarer, Sigurd Klomsæt, mener destrueringen av bevis er i strid med menneskerettighetene.

— Kristiansen har hele tiden nektet for alle anklager. Ødeleggelsen av disse bevisene er en krenkelse av min klients rettigheter, sier Klomsæt til fvn.no.

— Politiet sier fjerningen ble utført i samsvar med gjeldende instrukser?

— Da er instruksen i strid medmenneskerettighetene. Denne saken er meget alvorlig, og dette er bare det offentliges måte å beskytte seg selv på, sier Klomsæt, som viser til at det i England er vanlig å oppbevare bevis i minst 30 år.

Les også: - Himmelfallen over fjerning av bevis

Anmeldt «de ansvarlige»

Fædrelandsvennen skrev torsdag at advokaten hadde anmeldt kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt. Det korrekte er at Klomsæt har anmeldt «de ansvarlige» i Agder politidistrikt til Spesialenheten for politisaker. Dette bekreftet Klomsæt torsdag.

Klomsæt leverte anmeldelsen etter å ha fått bekreftet at biologiske bevis i Baneheiasaken er slettet.

— Vi har ikke mottatt kopi av anmeldelsen som er levert til Spesialenheten. Dessuten ønsker jeg ikke å kommentere den ettersom det er Spesialenheten som behandler saken, sier Lindeberg.

Les mer om denne saken i dagens Fædrelandsvennen.