KRISTIANSAND: Drapsdømte Viggo Kristiansen anmeldte i juli i fjor de som var ansvarlig for ødeleggelsen av materiale som ble beslaglagt i forbindelse med Baneheia-saken. Kristiansen mente destrueringen hindret arbeidet med å få saken sin gjenopptatt, og at de ansvarlige var skyldig i grov uforstand i tjenesten.

Destruerte tomflasker og papir

I forbindelse med sine undersøkelser har Spesialenheten innhentet en skriftlig redegjørelse fra Agder politidistrikt. Her fremgår det at beslagene ble destruert i sammenheng med en rutinemessig opprydning i 2005. Dette var blant annet tomflasker, papir, gjenstander fra søppelkasser i nærheten av åstedet og avkutt fra greiner funnet på selve åstedet.

Eiendeler som tilhørte de to drepte jentene er tidligere levert tilbake til de pårørende.

Forholdet foreldet

Agder politidistrikt viser til at destrueringen i 2005 skjedde i henhold til interne instrukser. Spesialenheten konkluderer med at det ikke er gjort noe regelstridig. Enheten viser i den forbindelse til straffeprosesslovens bestemmelser om at beslag skal oppbevares frem til det foreligger en rettskraftig avgjørelse. Dommen mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble gjort rettskraftig i 2002. Spesialenheten slår dermed fast at det ikke finnes holdepunkter for at ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har gjort noe som kan medføre straffansvar. I tillegg vises det til at saken er foreldet, ettersom destrueringen skjedde for nesten fem år siden.