KRISTIANSAND: På en pressekonferanse torsdag ettermiddag presenterte statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, resultatet for politiet på Sørlandet.

14 nye sivilt ansatte skal sikre mer operativt politi ute i gatene.

— Forutsetningen er at dette skal frigjøre politifolk til operativt og utadrettet politifolk. Det blir ikke mange på hvert sted og vi skulle jo selvfølgelig ønske at vi fikk enda flere stillinger, sier personalsjef Reidar Heivoll.

Stillingene som Aas-Hansen tok med seg fra justisminister Knut Storberget er en del av krisepakken, men gjøres permanente. Dermed kan politimesteren ønske 14 fast ansatte velkommen 1. april i år.

— Det er gledelig at disse stillingene gjøres permanent, de skal være klare fra 1. april, og tilsvarer halvparten av behovet frem mot 2020, sier Aas Hansen.

Mange utfordringer

Utfordringene for politiet er mange, men det er spesielt arrestene og transportfunksjonene hvor politiutdannet personell kan avlastes av sivilt ansatte.

— Oppgaver som transport, framstilling og arrestforvaring skiller seg ut som oppgaver hvor vi kan bruke disse stillingene, sier Heivoll.

Politiets fellesforbund ledet torsdag formiddag streiken. Få timer senere var smilet tilbake hos hovedtillitsvalg Ernst Olav Lunde.

— Vi er veldig glade for de 14 stillingene. Det er behov for mer politikraft og forutsetningen for stillingene er jo å frigjøre politi til operativ tjeneste, sier Lunde.

Ønsker nye stillinger velkommen

Av de 460 stillingene som opprettes skal hundre gå direkte til Oslo politidistrikt. En del stillinger havner dessuten hos særorganene, som Økokrim og Kripos.

— Vi hilser stillingene velkomne, vi behøver hver eneste stilling. Vi vet at vi har mange utfordringer når mange ansatte skal gå av med pensjon de neste årene, samtidig som politiet stadig får flere oppgaver, sa politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, under pressekonferansen.