KRISTIANSAND: I mai ga Justisdepartementet grønt lys for å ansette 14 arrestforvarere i Agder politidistrikt, slik at vanlige polititjenestemenn kunne frigjøres til operativt arbeid. Stillingene skal knyttes til arrestene i Kristiansand og Arendal.

Ifølge NRK kan en stram økonomi føre til at politiet må la opptil 20 stillinger stå ubemannet, slik at de nye stillingene dermed får liten eller ingen betydning.

— Lønn er den eneste måten vi har å spare penger på. Dermed vil politistillinger eller sivile stillinger bli holdt ledige for å holde budsjettbalansen, sier hovedstillitvalgt Ernst Olav Lunde i Politiets fellesforbund i Agder.

I februar ble alle politidistriktene i landet pålagt å kutte budsjettene for 2009 med 1,23 prosent. Dette utgjør 5,7 millioner kroner for politiet i Agder.

— De økonomiske rammene gjør at vi må vurdere omfanget av virksomheten vår. Totalt skal utgiftene reduseres med et beløp som tilsvarer circa 20 stillinger i 2010, sier politimester Kirsten Lindeberg til fvn.no.

Frykter svekket polititjeneste

Stortingskandidat i Vest-Agder, Åse Michaelsen (Frp), frykter at distriktet totalt kan få en svekket polititjeneste.

— Disse stillingene skulle jo frigi ressurser, men når jeg får høre at opptil 20 ordinære stillinger skal spares, reagerer jeg veldig sterkt. Da er det noen som ikke har gjort jobben sin med å trekke til seg nok ressurser til Sørlandet, sier Michaelsen til NRK.

Lindeberg avviser at kuttene vil føre til færre politifolk i gatene.

— Vi kan redusere andre typer stillinger, og ser også på andre måter å kutte i kostnadene. Vi vil unngå kutt innen vakt og beredskap i distriktene. Denne typen stillinger vil ikke bli stående ubemannede, sier Lindeberg.

De 14 nye stillingene kan dermed få en positiv effekt innen vakt- og beredskap, til tross for kuttene. Den sivile delen av politiet kan derimot bli skadelidende.

— Det er flere andre områder som kan bli svekket, selv om vi får 14 nye stillinger, medgir Lindeberg.

STRAM ØKONOMI: Hovedtillitsvalgt Ernst Olav Lunde i Politiets fellesforbund i Agder håper de nye stillingene ikke svekker den operative polititjenesten.