Kristiansand: Husker du filmen Over the top fra 1987? I den spiller Sylvester Stallone (da 41 år) en lastebilsjåfør som blir mester i håndbak, og vinner over langt tyngre karer enn seg selv. Highlights fra filmen kan du se her.

I virkeligheten ville den amerikanske muskelbunten ikke hatt sjanse mot drevne håndbakutøvere, mener kristiansandbosatte Øyvind Birkeland (42). Birkeland har vunnet NM-gull for veteraner, og vant i helga sin 15 NM-tittel, denne gang i Skien.

— Det hadde vært lett match å slå Sylvester Stallone. Det holder ikke å se flott ut og ha store muskler. I håndbak må du være virkelig sterk, og du må ha en god teknikk, forfekter Birkeland.

Styrken og teknikken brukte Birkeland til å vinne med høyrehånda over Trond Bjørnevaagen fra Fredrikstad i NM-finalen i -105 kilo. Finalekampen kan du seher.

Røk bicepssene

Birkeland har stort sett vært forskånet fra skader, men røk en gang en bicepssene, som satte ham ut av spill i to år. I helga opplevde han at motstanderen røk sin bicepssene under en innledende kamp.

— Det skjer heldigvis ikke ofte, understreker Birkeland.

Snart nytt EM

Han har drevet med sporten i 14 år, og trente mye styrke i forkant også. Kommende mesterskap er EM i Baku, Aserbadsjan i midten av mai.

— Jeg skal gjøre mitt beste, og det kan gå veldig bra hvis alt klaffer. Men primært reiser jeg for å støtte en venn som nylig er blitt med på landslaget. Han er norgesmester både med høyre og venstre hånd, og trenger nå å få en ny erfaring, sier Birkeland.