BAKGRUNN: Casualbevegelsen startet i England på 1980-tallet, og navnet skriver seg fra klesstilen. Casual clothing skiller seg fra business-look ved at man fortsatt er pen i tøyet, bare litt mer avslappet.

Fotballsupportere fra lag som Everton, Liverpool og West Ham kom tilbake fra europacupkamper med både blåmerker og merkeklær: Svindyre italienske og franske designerklær, som de hadde rappet i eksklusive klesforretninger på kontinentet. Eller i beste fall kjøpt.

Pøblene var altså ulastelig antrukket og voldelig belastet.

Forkledning

For å komme inn på puber og deretter starte en krangel med rivaliserende casuals, var det hensiktsmessig å være pent kledd, da ble man nemlig ikke kjent igjen. Dessuten var det vanskeligere for politiet å finne igjen bråkmakerne etter en fight.

Meldingen "Vi leter etter tre menn på 1,80, kort hår og pent kledd, " kunne nær sagt hvem som helst av det mannlige publikum etter en fotballkamp på kontinentet være i målgruppen for. De kler seg som kjent pent i Italia når man forlater heimen.

Britiske hooligans adopterte derfor den pene klesstilen, og gradvis vokste det til en bevegelse som preget ungdomsmoten kraftig. Det var på det nærmeste snakk om en uniform, på linje med supporterutstyr som lagdrakt og skjerf.

Så kalles da også den "synlige" delen av fotballsupporterne for "scarfers" og "christmas trees" / juletrær, ikke uten en viss dose snobbete forakt.

Nytt moment

Man kan spørre seg om Levis 501-buksene hadde overlevd uten casualsbevegelsen.

Andre motemerker som Hummel, Mexx og særlig Von Dutch ble sett på nesten enhver arena midt på 90-tallet.

Men etter hvert som politiet oppdaterte seg på merkeklær og ble spesialister på "casuals-spotting", endret motebildet seg hele tiden. Nå er mye av den uniformerte stilen vekk.

I stedet setter man fortsatt sin ære i å kle seg som en " gentleman", og da går det gjerne i merker som Armani, Lacoste, Stone Island, Henri Lloyd, Hackett, Fred Perry, CP Company, og Burberry.

Casuals i Norge

Slåsskamper med casuals fra rivaliserende klubber og byer er disse supporternes største hobby, og det står om å forsvare byens ære, ikke bare laget. Holdningene innad i gruppene er også ofte preget av holdninger som stolthet, brorskap, hevn og mot.

Det finnes casuals-miljøer rundt klubber som Start, Vålerenga, Brann, HamKam, Viking, Lillestrøm, Rosenborg, Strømsgodset og Tromsø.

Før landskampen mot Bosnia-Hercegovina på Ullevaal Stadion i 2007, ble et 50-talls casuals fra 4 klubber i Norge tatt. Dermed spekulerer noen i om det er i ferd med å reise seg et felles nasjonalt casualsmiljø rundt det norske landslaget.

Det kan være gode nyheter for herremoten, men slett ikke så gode nyheter for det sportslige rundt fotballen.

Du kan lese mer om historien bak casuals her: