EGERSUND: — Jeg er veldig fornøyd med at han ble dømt. Dommen er også i nærheten av påstanden. Det er godt å få saken ut av verden i denne omgang, men episoden sitter klistret til minnet uansett, sier lensmann Helge Tonstad til fvn.no

— Det er en lettelse å bli ferdig med dette. Det har vært en stor belastning å gå i gjennom saken, men det var godt å høre dommen, spesielt når en opplever å bli trodd og når en ser at slike handlinger får konsekvenser, sier politibetjent Jon Uleberg til fvn.no.

Skjøt fra tre-fire meter

Drapsforsøket skjedde i en kjellerleilighet på Tonstad i Sirdal like etter midnatt 8. juni i sommer.

22-åringen fyrte av to skudd med en 22 kalibers revolver mot politibetjent Jon Uleberg. Avstanden mellom de to var kun tre-fire meter. Til alt hell bommet 22-åringen med begge skuddene.

Etter å ha skutt de to skuddene, rettet 22-åringen revolveren mot lensmann Helge Tonstad. De to politimennene lyktes å overmanne 22-åringen før han fikk fyrt av et tredje skudd.

— Vi ankom leiligheten fullstendig uforberedt på at det befant seg væpnede personer der inne. I dag er jeg glad for å ha overlevd, men hendelsen vil nok prege meg i lang tid fremover, sa politibetjent Jon Uleberg i Dalane tingrett forrige uke.

22-åringen er nå dømt for drapsforsøk i det første tilfellet og for vold og alvorlige trusler mot politiet i det andre tilfellet.

— Jeg har kun fått referert dommen over telefon og har ikke snakket med min klient, men jeg vil anta at han er svært skuffet, sier 22-åringens forsvarer, Stian Bråstein, til fvn.no.

20.000 i erstatning

I dagens dom fra Dalane tingrett ble 22-åringen dømt til seks års fengsel og må også betale erstatning til begge de to politimennene, hver på 20.000 kroner.

«Det må kunne karakteriseres som en ren tilfeldighet at saken ikke endte med langt alvorligere resultat», heter det i straffeutmålingen.

— Ut i fra de samtaler jeg tidligere har hatt med min klient, vil jeg ikke bli overrasket dersom han anker dommen, sier forsvarer Bråstein.

— For oss vil det være en belastning å gå i gjennom denne prosessen en gang til. Man får det jo rett i fleisen. Men blir den anket, så må vi forholde oss profesjonelt til det, sier de to politimennene til fvn.no.

10 måneders fengsel

30-åringen fra Farsund, som også var til stede i leiligheten da politiet kom, må i fengsel i 10 måneder for vold mot politiet og for å ha kommet med trusler under særdeles skjerpende omstendigheter.