— Det er et voldsomt engasjement for dette i Søgne, sier leder Ane Tempelhaug i Søgne AUF.

Les mer:

Hun ledet en delegasjon som tirsdag morgen overrakte fylkesordfører Terje Damman 1064 underskrifter mot å legge ned skolen, slik fylkeskommunen har gått inn for.

Ane Tempelhaug i Søgne AUF forteller at de har snakket med hundrevis av mennesker som vil bevare den unike skolen. Damman takket for engasjementet. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Damman takket for engasjementet og lovet å ta med seg bunken med underskrifter til neste ukes møte i hovedutvalget for kultur og utdanning.— Det blir den første testen på om forslaget blir sendt videre i sin nåværende form, eller om politikerne mener det er spørsmål som står ubesvart og må utredes nærmere, sier Damman.

- Unik skole

Ane Tempelhaug forteller at de har samlet inn underskriftene ved hjelp av kampanjer på Facebook, på stands ved Søgne videregående skole og på handelssenteret Tangvall.

Les også:

— Søgne videregående er en unik skole, både når det gjelder linjevalgene de tilbyr, og miljøet, sier Tempelhaug.

— Ungdom som begynner på skolen med dårlig snitt, løfter seg til gjennomsnittet i løpet av skolegangen. Det forteller om et godt læringsmiljø og dyktige lærere, sier Tempelhaug.

Les også:

Ungdommene har liten tiltro til undersøkelsen fylkeskommunen la til grunn for å legge ned skolen. Der ble det hevdet at ungdom ønsket seg til storskoler i Kristiansand, og at en ny videregående skole på Tangvall ikke ville ha livets rett.

Delegasjonen som møtte Damman på fylkeshuset tirsdag. Fra venstre Adine Mollestad Omdal, Ane Tempelhaug, Terje Damman, Amalie Henden, Sandra Eftevåg og Tarjei Tempelhaug. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— De hadde snakket med 90 personer, det er et altfor dårlig grunnlag. Vi har snakket med hundrevis av mennesker som er enig med oss i at skolen må bestå. Vi har ikke møtt en eneste person som er negativ, sier Amalie Henden, nestleder i Søgne AUF.

- Komplisert sak

— I stedet for å legge ned, burde det heller satses, eksempelvis på miljørettet utdanning. Toppidrettslinje for hest er et annet forslag. Fylkespolitikerne har et spesielt ansvar for å tenke på fremtidens utdanning, påpeker Tempelhaug.

Terje Damman sier til Fædrelandsvennen at skolebruksplanen for Vest-Agder, som skolenedleggelsen i Søgne er en del av, er så stor og komplisert at han tviler på at den blir ferdigbehandlet politisk før jul.

— Om den kommer til behandling i fylkestinget i desember eller ikke, vil den nok uansett komme tilbake igjen på ett eller begge av vårens møter, mener Damman.

Sikker på søkermassen

Rundt en fjerdedel av underskriftene (243 for å være nøyaktig) som ble levert Damman, er samlet inn gjennom foreldrenettverket «Bry deg» i Søgne.

Tone Martha Sødal i kommunalt foreldreutvalg i Søgne mener det er et stort tap om Søgne videregående skole legges ned, og den unike naturbruksdelen går ut av fylket. Foto: Torstein Øen

Tone Martha Sødal i kommunalt foreldreutvalg sier de overhodet ikke kjenner seg igjen i bildet som opprinnelig, og feilaktig, ble tegnet av at foreldre i Søgne ikke ønsker å sende ungdommene til videregående skole hjembygda. Les mer:

— Vi er viss på at også elever fra omliggende kommuner vil bli trukket til en ny skole på Tangvall, sier Sødal.

Hun mener en helt ny skole, med studiespesialiserende linjer, vil være et attraktivt tilbud også for de elevene som ikke er interessert i naturbruk.

— Når politikere og fagfolk så har skissert nye og unike fagkombinasjoner, som gründerlinje, studiespesialiserende linje med vekt på idrett og toppidrettslinje for ryttere, vil få foreldre foretrekke å sende ungene sine med buss til byen, understreker Sødal.