— Det er unormalt mange gode løyper her nå, sier Per Svein Holte i Midt-Agder friluftsråd.

En måned har gått siden driftsleder Lasse Liestøl ved Bortelid Skisenter i Åseral kunne slå fast at ekstremværet Synne hadde fjernet det meste av snøen som hadde lagt seg i løypene. Kun flekker lå igjen, og driftslederen fortvilte.

Det meldes kaldt, strålende vintervær denne helga. Her værvarsel hentet fra yr.no lørdag morgen.

Denne uka er humøret adskillig bedre hos de ansatte på Bortelid. — Det er en helt annen tone nå, ja. Nå har vi rundt 45 centimeter lett snø i terrenget, i tillegg til at det har vært så kaldt at vi har fått produsert veldig mye kunstsnø. Til helga blir det helt topp, nesten optimale forhold, sier Liestøl.

Med det er det duket for åpning av ytterligere to trekk på 1200 og 800 meter, i tillegg til at barnetrekket og et 400 meter langt trekk allerede er åpent.

  • Sjekk status for alpinanleggene og skiløypene i grafikken!

Slik så det ut da skiløypa i Jegersberg i Kristiansand endelig ble tråkket opp 8. januar i år. Den har allerede blitt godt brukt av ivrige skigåere. Foto: Sondre Steen Holvik

Stor solSkisenteret på Bortelid føyer seg i rekken av skianlegg som kan melde om svært gode forhold i bakken. Den kommende helga ventes det også ekstra mange gjester til alpinanleggene særlig på grunn av ei særlig fin værmelding.

— Sørlandet er blant de stedene som får finest vær til helga. Du kan kalle det for en drømmehelg, siden forbedringene er såpass store, sier meteorolog i StormGeo, Camilla Albertsen.

Hun varsler en god porsjon sol og åtte minusgrader langs kysten, og noe mildere på søndag. Da vil det også komme noe vind, sier meteorologen.

Håper på 3000

Sture Pilegård ved Hovden Alpinsenter kan love strøkne forhold i bakkene. Han er strålende fornøyd med det som ligger an til å bli en rekordsesong for senteret. Foto: Johs. Bjørkeli

På Hovden er det ventet helt ned mot 15 minusgrader, noe som ikke skremmer daglig leder Sture Pilegård ved Hovden Alpinsenter.Han håper på mellom 2500 og 3000 gjester i bakken lørdag og søndag, etter en allerede svært god sesong. Han kan melde om puddersnø utenfor løypene, og svært gode forhold i bakken.

— For de som vil kjøre i puddersnø er det kjempeflotte forhold nå, selv om jeg anbefaler dem å holde seg i løypene. I bakken er det strøkne forhold, og siden vi har kaldt og tørt vær både dagtid og nattestid, blir ikke bakken panserhard, sier han.

Åpner flere heiser

Snøfallet som kom forrige helg la seg stort sett i sørlige deler av Agder, noe som gjenspeiles ved flere alpinanlegg i lavereliggende strøk enn Hovden og Brokke. På Tjørhomfjellet i Sirdal vil stolheisen etter all sannsynlighet åpnes til helga, og Eikerapen skisenter varsler at de åpner bakken kommende lørdag.

— Du kan si at den åpningen er etterlengtet. Normalt skulle vi ha åpnet hovedtrekket allerede andre juledag, men været har så langt gjort det umulig, sier driftsleder Kenneth Abrahamsen ved Eikerapen skisenter.

Også det sørligste alpinanlegget, nemlig Tveit Alpinsenter i Kristiansand, er åpent.

Løypekjører Tor-Fredrik Axelsen kunne sette årets første skispor i Jegersberg. Per Svein Holte i Midt-Agder friluftsråd mener løypekjørere over hele Agder fortjener heder og ære for innsatsen som legges ned i løypene. Foto: Sondre Steen Holvik

Mange langrennsløyper

Løypekjørerne som tråkker skiløypene i Kristiansand og omegn kan på sin side forsikre at også helga vil bli fin også for de som foretrekker å gå bortover på ski. Løypekjørerne er for tiden ute daglig for å gjøre løypene så optimale som mulig, også nærme kyststripa.

Per Svein Holte i Midt-Agder friluftsråd forteller om svært gode forhold i flere skiløyper på Sørlandet. Selv oppfordrer han folk til å gå utenfor løypene for å tråkke egne spor. Foto: Frode Lindblom

— Det er unormalt mange gode løyper her nå, og jeg vil gjerne berømme løypekjørerne for innsatsen. Til og med på Flekkerøya er det tråkket løyper, og det noen år siden sist, sier Per Svein Holte i Midt-Agder friluftsråd.Han forteller om enorm pågang i skiløypene i distriktet.

— Tilbakemeldingene går på at det nesten er kø enkelte steder, selvsagt mest i og rundt Kristiansand. På Strai har det faktisk vært parkeringsproblemer, sier Holte, som har følgende oppfordring til skigåerne:

— Selv om løypene er kjempegode nå, vil jeg anbefale alle å gå litt utenfor løypene og tråkke sine egne spor. Det er fantastiske muligheter for det nå. Det er litt tyngre å gå, men gir helt andre opplevelser, sier skientusiasten.