59 år gamle Ivar Haugen fra Evje stortrives i jobben som renovatør, vinter som sommer. Foto: Johs. Bjørkeli
Uansett temperatur og vær - renovatørene må gjøre jobben. Mads Alexander Brall står bakpå på vei til neste henting i Tveitebø i Valle. Foto: Johs. Bjørkeli
Ivar Haugen (59) og Mads Alexander Brall (24) stotrives i jobbene som renovatør i Setesdal. De fryser aldri. Foto: Johs. Bjørkeli

— Vi tømte søppeldunker på Hovden en gang det var 32 kuldegrader. Da var det så kaldt at clutchen på lastebilen nesten frøys fast, men for oss var det egentlig ikke så ille. Kulda merkes ikke så godt på Hovden. Når det er fem kuldegrader på Evje, går det mellom marg og bein. Samme temperatur på Hovden merkes ikke, sier Mads Alexander Brall til Fædrelandsvennen.

Partner på renovasjonsbilen fra Norsk Gjenvinning Renovasjon, Ivar Haugen nikker enig. Han har jobbet som renovatør på bil i ni år nå, Brall i fire.

LES OGSÅ:

Ivar Haugen (59) og Mads Alexander Brall (24) stotrives i jobbene som renovatør i Setesdal. De fryser aldri. Foto: Johs. Bjørkeli

Må ikke svetteFædrelandsvennen møtte dem i Valle mandag. Røyken fra vedfyring på full guffe spredte seg mot den iskalde, blå himmelen. Kulda bet i nesa og reiv i kinna. Tro hvor mye klær de har på seg når de skal hive inn 400 søppeldunker i bilen i et skift som ofte drar seg langt over 8 timer? Når det er både 20 og 30 kuldegrader?

— Ull-longs og ditto t-skjorte. Collegegenser, en tynn ullsokk og en tykk ullsokk og romslige støvler av gortex, pluss ei vindtett jakke med fôr, sier Haugen.

— Min har ikke fôr, viser Brall.

— Og dere fryser ikke?

— Vi må ikke kle oss for mye slik at vi svetter. Vi jobber hardt og fort med å løfte og banke søppeldunker. Vi er vant til kulde. Vi blir herdet og er aldri sjuke, sier de to evjekarene.

Snø verre enn kulde

— Ingen problemer av noe slag?

— Det største problemet er at hydraulikken blir treig i kulda, sier Brall.

— Du kan gjerne få med at vi vil sette pris på om folk måkte rundt dunkene sine når det er kommet mye nysnø. En halvmeter nysnø, der vi nærmest må brøyte vei med dunkene, er mye verre enn kulda, sier Haugen.

Å være renovatør er en livsstil. Jeg kan ikke tenke meg en bedre jobb.

— Og så kan gjerne folk legge noen aviser i bunnen av dunken. Da fryser ikke søpla fast, vi får med oss alt og kunden blir kvitt alt, er rådet fra Brall.

LES OGSÅ:

En livsstil

— Det er aldri for kaldt til å jobbe. Søpla skal hentes, men det kan være krevende å ta seg fram med bilen på smale veier med mye snø. I Iveland er det en vei der verken postbilen eller skoleruta vil kjøre, men vi kjører, sier Brall.

— Å være renovatør er en livsstil. Jeg kan ikke tenke meg en bedre jobb. Ingen dag er lik. Du treffer mye hyggelige folk, sier Ivar Haugen.

— Jeg har siktet meg inn på å kjøre langtransport, men jeg trives godt her, sier Mads Alexander Brall.

Uansett temperatur og vær - renovatørene må gjøre jobben. Mads Alexander Brall står bakpå på vei til neste henting i Tveitebø i Valle. Foto: Johs. Bjørkeli