Profilbildet til Embret (16) ble fjernet av Facebook

Embret Henock Haldammen har lært seg å takle at folk ler av ham på grunn av utseendet hans. Men at Facebook fjernet profilbildet hans fordi det ikke var standard, vil han ikke tolerere.

Publisert:

Embret Henock Haldammen har sykdommen lymfatisk malformasjon, og er vant med at folk peker og ler av ham. Men at Facebook fjernet profilbildet hans, synes han er noe helt annet. Foto: Tore André Baardsen

  • Anne Smith Lorentz, Ikava
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg måtte lese meldingen fem ganger. Jeg tenkte; ser jeg virkelig så dårlig ut? Sier Embret Henock Haldammen til Fædrelandsvennen.

Det var dette bildet som ble fjernet av Facebook søndag. Foto: Privat

Det var VG som først omtalte saken tirsdag. Som vanlig logget 16-åringen inn på Facebook søndag morgen. Da poppet følgende melding opp: Facebook har fjernet profilbildet ditt fordi det ikke følger Facebooks standard.Randesundsgutten har ikke standard utseende. Han ser annerledes ut. Embret har sykdommen lymfatisk malformasjon, en sykdom han er født med, og som han sannsynligvis vil bære med seg livet ut.

Voksne ler

Han er vant med negativ oppmerksomhet.

— Folk tar på meg, og ler av meg. Til og med voksne mennesker holder på å le seg hjel av den gutten de ser, forteller han rolig.

Unge Haldammen takler det på en voksen måte. Han har lært seg å ignorere det, selv om det alltid går inn på ham. Han er sikker på at Facebook fjernet profilbildet hans fordi han ikke ser vanlig ut. Han har hørt at det samme skjer med andre som har et annerledes utseende.

Jeg ble sint og lei meg. Hvorfor skal jeg ikke få lov til å ha klassebildet mitt som profilbilde?

— Jeg må regne med at enkeltpersoner slenger kommentarer. Men at Facebook fjerner profilbildet mitt, er for dumt. Det får meg til å føle meg dårligere enn jeg burde, sier han.

Les også:

Les også

Antonsen barberer vennelisten på Facebook

Sinne og frustrasjon

Søndag gikk tankene alle veier. Meldingen på PC-skjermen fikk mange følelser i sving.

— Jeg ble sint og lei meg. Hvorfor skal jeg ikke få lov til å ha klassebildet mitt som profilbilde?

Han gikk til foreldrene og fortalte hva som hadde skjedd. Faren håper i det minste at Facebook bare har dummet seg ut.

— Nå er det gått flere dager uten at vi har fått en forklaring. Vi forventer et svar, men det er vanskelig å kunne gi noen god forklaring uansett. De sier bildet ikke er overens med standard, hva slags standard har de? Spør Tom Embret Haldammen.

Les også:

Les også

Flere fisker etter «likes»

Ungdomsbedrift

Han forteller om en såret gutt som fortalte om hendelsen søndag.

— Vi er vant med at folk peker, kikker og ler av ham. Men at Facebook oppfører seg som en ungdomsbedrift, og ikke et selskap, er hårreisende, sier han.

Da Fædrelandsvennen kontaktet talspersonen for Facebook i Norden fikk vi følgende forklaring på e-post.

- Skjedde en feil

Når et bilde blir rapportert til Facebook, vil bildet vurderes og fjernes dersom det går imot retningslinjene for Facebook. Noen ganger skjer det feil, og i dette tilfellet var fjerning av bildet feilaktig. Bildet går ikke imot retningslinjene for bruk på Facebook, s kriver talspersonen.

Noen ganger skjer det feil, og i dette tilfellet var fjerning av bildet feilaktig.

Embret vil ikke melde seg ut av nettsamfunnet, men han velger å ha en profil uten profilbilde inntil nettsamfunnet har tatt kontakt.

— Jeg vil ha en stor beklagelse fra Facebook før det er godtatt, sier han.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kristiansand