— Vi har opprettet en beredskapsgruppe som overvåker situasjonen, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Beredskapsgruppen har fra denne uken bedt somatisk og psykiatriske akuttmottak, røntgenavdeling og laboratoriet rapportere inn ukentlig hvor mye de har hatt å gjøre med pasienter fra asylmottak og akuttinnkvarteringer.

Behov

— De første rapportene kommer neste uke, og det vil gi oss en oversikt over situasjonen og eventuelt behov for tiltak, sier smittevernoverlege ved Sørlandet sykehus, Siri Boye, som er leder for beredskapsgruppen.

Det er Kristiansand kommune som har ansvaret for legehjelp til flyktningene. Dette innebærer alminnelig helsehjelp om sykdom oppstår og eventuelt vaksinering for de som skulle trenge det.

Forslag

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr sier han til uka vil legge fram et forslag på omfanget av tjenester som må etableres for å ivareta helsen til flyktningene.

— Sykehuset har ennå ikke merket konkrete konsekvenser av at det er kommet flyktninger, utover at vi har sjekket noen for resistente bakterier som MRSA, sier Boye.

Tuberkulose

Fortsatt blir flyktningene sjekket for tuberkulose i mottaket på Refstad i Oslo. Men Boye ser ikke bort fra at sykehuset vil måtte gjøre dette ettersom antall flyktninger øker.

— Det kan være aktuelt å utvide åpningstidene for røntgen og blodprøvetaking for å få gjort dette unna på kveldstid uten at det faste programmet vi har endres, sier Boye.

Traumer

Med seg i beredskapsgruppen har hun avdelingsleder Ole Rysstad fra medisinsk avdeling, beredskapsleder Hans Kristian Solberg og Birgit Lie fra Spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer.

— Vi har ikke mottatt noen nye flyktninger til behandling, ennå, sier hun og peker på at risikoen for psykiske problemer for flyktninger er større nå fordi de er i nødmottak med mindre ressurser og uklar tidshorisont.