— I utgangspunktet skulle de kun vært her en fjorten dagers tid, til de fikk levert asylsøknaden, og så reist videre. Nå ser det ut til at det kan bli et mer langvarig opphold, sier ordfører Astrid Hilde (Ap) i Søgne.

Direktør i UDI Sør, Tormod Stavenes, sier at det ikke finnes asylmottak å flytte flyktningene på Åros til, og at de trolig blir værende der ut kontraktsperioden. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Rundt 90 personer kom da kommunen onsdag inviterte til informasjonsmøte om akuttmottaket på Åros, en uke etter at flyktningene ble innkvartert i campinghyttene.— Dette er en helt ny situasjon for Søgne, og det er viktig å møte folks informasjonsbehov, sier ordføreren.

Ordfører: - Vi må være fleksible

Direktør i UDI Sør, Tormod Stavenes, sier at det ikke finnes asylmottak å flytte flyktningene på Åros til.

- De ordinære mottakene er fulle, og det kommer 400 nye asylsøkere hver dag. Vi har aldri før hatt en så høy ankomst på så kort tid. Det er som å bygge båten mens en ror, forklarer Stavenes.

Styreleder Morten Jørgensen i Link AS og Thomas Homme, daglig leder i Mirador AS, som drifter akuttmottaket på Åros, forklarte litt om behovene til beboerne. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Avtalen UDI har inngått med Mirador AS, som drifter akuttmottaket, gjelder for tre måneder, med opsjon for ytterligere to måneder.Det kommunale ansvaret for flyktningene strekker seg i utgangspunktet kun til å sørge for helsetjenester, tolk og tannbehandling.

— Kommunen er ikke pliktig til å gi tilbud om skole eller barnehageplass når de kun er her midlertidig. Men det kan være aktuelt å strekke oss litt for å bidra til at barna får en møteplass på dagtid. Vi får være litt fleksible fremover og vurdere situasjonen fortløpende nå nå det ser ut til at de blir boende lenger enn forutsatt, sier ordfører Astrid Hilde.

Hun kan også fortelle at i den reviderte flyktningplanen som snart legges frem for politisk behandling, legges det opp til å doble antallet kvoteflyktninger som vil få tilbud om permanent bosetning i kommunen.

Mottaksleder: - De trenger ro

Daglig leder Thomas Homme i Mirador opplyser i at det er 38 barn under ti år blant de 176 asylsøkerne på Åros. Rundt halvparten kommer fra Syria, den andre halvparten fra Irak, Iran, Afghanistan, Etiopia, Eritrea, Somalia og Kamerun.

Blant de 176 asylsøkerne på Åros, er 38 barn under ti år. De er i ferd med å finne seg til rette på sitt midlertidige bosted. Foto: ERLEND OLSBU

Homme roser de frivillige kreftene i bygda for god hjelp i den første, litt kaotiske perioden.— De har kartlagt basisbehovene og jobbet utrolig velorganisert og godt ved å sørge for at både voksne og barn har fått det de trenger av klær og sko, sier Homme.

Han oppfordrer folk som vil bistå om å henvende seg til Frivilligsentralen, som driftes av Røde Kors, og ikke dukke opp uanmeldt på stedet.

- Jeg hører at mange har lyst til å komme ned og besøke dem, men dette må skje i organiserte former. Åros er deres hjem nå, de har opplevd mye og er sårbare. Mange av dem trenger ro. Men de er høflige, og klarer kanskje ikke selv å si nei til den oppmerksomheten mange vil gi dem, sier Homme.

Frivilligsentralen: - Kom med fiskestenger

Anita Andreassen, leder av Søgne Frivilligsentral, sier det har vært et fantastisk engasjement fra folk som vil hjelpe.

— Vi har fått mer enn vi trenger, og har stoppet mottaket av klær for en stund, ettersom lageret er fullt, forklarer hun.

Anita Andreassen, leder av Søgne Frivilligsentral, har hatt hektiske dager med å koordinere hjelpearbeidet for flyktningene som er innkvarterte i campinghyttene på Åros. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Men det er fortsatt behov for sykler — og fiskestenger! Også Kristine Løite i Refugees welcome to Agder er overveldet over alle som ønsker å hjelpe flyktningene på Åros.

- Tror du det vil vare?

— Jeg håper det. Folk sitter og tripper etter å hjelpe. Jeg håper de kan trippe litt til, og bevare engasjementet. Akkurat nå jobber vi for å finne et egnet lokale for å aktivisere de minste barna noe på dagtid. Når det er på plass, vil vi ha behov for hjelp, sier Løite.