- Dette er livet på sitt mest brutale

Torsdag morgen ble det flagget på halv stang i skolegården til Ve skole. Elevene får nå ekstra oppfølging etter at en 12 år gammel gutt gikk gjennom isen og døde onsdag formiddag.

Publisert:

Elevene ved Ve skole ble møtt av sine lærere og fulgt til klasserommet da de ankom skolen torsdag morgen. Onsdag kveld kom beskjeden om at 12-åringen som gikk gjennom isen døde på sykehuset. Foto: Erlend Olsbu

  • Erlend Olsbu
Denne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag kveld var det en samling for 12-åringens klassekamerater og deres foresatte. Rektor Magne Bjørn Sørbø var også til stede.

— Vi hadde en samling for syvende trinn. Jeg sa til foreldrene og elevene at dette er også livet, men det er livet på sitt mest brutale. Det viser hvor skjørt ting er. Vi er mange som går rundt og tror vi er udødelige, men plutselig rammes vi. Da blir vi små, sier Sørbø til Fædrelandsvennen.

Rektor Magne Bjørn Sørbø har iverksatt skolens kriseplan og torsdag fikk alle elevene ekstra oppfølging av lærere og kriseteam. Foto: Erlend Olsbu

Han ble selv orientert om dødsfallet klokka 21 onsdag kveld. Klokka åtte torsdag morgen hadde lærere og ansatte en felles samling for å forberede skoledagen. Rektoren har også lagt ut informasjon om ulykken på skolens hjemmesider.Det er foreløpig ikke planlagt noen minnestund.

— Det må vi først diskutere med foreldre og foresatte, sier Sørbø.

Ble møtt av lærere

Torsdag morgen kom rektoren og flere ansatte ekstra tidlig på jobb for å ta imot elevene ved ankomst. Ve skole har til sammen 400 elever fra 1. til 10. trinn.

— Vi er en skole i sorg, men må samtidig håndtere ting. Det er mange som vet hva som har skjedd, men de møter et flagg på halv stang, så det er folk som har tatt imot elevene og loset dem videre til klasserommene, sier Sørbø.

I løpet av torsdagen vil fem personer fra kommunens kriseteam og tre personer fra PP-tjenesten være tilgjengelig etter behov. Rektor, helsesøster og andre ansatte er også i beredskap.

Gutten gikk gjennom isen på andre siden av Gjærdalstjønna onsdag ettermiddag. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Det er kontaktlærerne til den enkelte klasse som organiserer det som skjer videre. Alle skal få lov til å komme med sine spørsmål og føleleser. Vi retter samtidig en ekstra oppmerksomhet rundt de som kanskje ikke viser hva de føler, sier Sørbø.

Blomster i skolegården

Da Fædrelandsvennen var på skolen hadde flere lagt ned blomster ved flaggstangen. Noen av elevene gråt og holdt rundt hverandre i skolegården.

Det er lagt ned roser ved vannet der 12-åringen gikk gjennom isen. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er en dramatisk måte å dø på og alle blir berørt. Det som blir viktig fremover er å møte de som har behov for å bearbeide følelsene sine. Vi har elever som er fra seks til 16 år, så det vil jo være forskjellige behov blant elevene på skolen, sier Sørbø.12-åringen som døde var en av tre elever som datt i vannet etter å ha gått ut på isen i storefri onsdag. Sørbø opplyser at de to elevene som ble reddet opp, samt de andre elevene som ble vitner til hendelsen, blir fulgt opp ekstra nøye i tiden fremover.

— Jeg antar at de er på skolen i dag. De var på samlingen i går. Det er jo et godt tegn, sier Sørbø.

Oppvekstdirektør Arild Rekve er i tett dialog med rektoren på Ve skole for å sikre at elever og ansatte får den hjelpen de trenger. Foto: Kjartan Bjelland

Får hjelp og råd av kommunenOppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, opplyser at kriseteamet skal bistå både ansatte, elever, forelde og pårørende.

— Personer fra barnevernsvakta har kontakt med de som er sterkest berørt og har et opplegg for disse. Dette er rutinerte personer som er flinke til å ta vare på mennesker i krise, sier Rekve til Fædrelandsvennen.

Skolen får også støtte av kommunens PP-tjeneste.

— De gir råd når det gjelder undervisningen og hvordan skolen best kan ta vare på elevene i den situasjonen de er i nå, sier Rekve, som er i løpende kontakt med skolens rektor.

— Jeg fungerer som et bindeledd mellom skolen og rådmann, ordfører og den politiske ledelsen i Kristiansand, sier Rekve.

Vannet hvor 12-åringen gikk gjennom isen ligger rundt 300 meter fra Ve skole. Foto: Google, Kartdata © 2016

Ingen politisakPolitiet ble varslet om ulykken klokka 11.31 onsdag. Nær en halv time senere hadde dykkere fra brannvesenet fått gutten opp av vannet. Onsdag kveld kom beskjeden fra Rikshospitalet i Oslo om at 12-åringen var død.

Stasjonssjef Jan Nesland ved Randesund politistasjon opplyser at politiet har opprettet en undersøkelsessak som vil munne ut en rapport som beskriver hendelsesforløpet.

— Vi var på stedet og har snakket med partene. Dette er ingen politisak, men en tragisk ulykke. Det er ingen som har gjort noe straffbart, sier Nesland til Fædrelandsvennen.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Erlend Olsbu erlend.olsbu@fvn.no
Publisert:

Les også

  1. 12-åringen som gikk gjennom isen døde

  2. Gutt (12) hentet livløs opp av dykkere

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.