KRISTIANSAND: — Søgne kommune har opptrådt uaktsomt ved å holde feil fokus. Fokuset har vært på Robert Liland og hans foreldre, men burde vært på mobberne. Her ligger den viktigste grunnen til uaktsomheten, hevder Arvid Kjærvik i sin innledningsprosedyre overfor retten.

Kommunen tiltalt

På tiltalebenken sitter Søgne kommune, anklaget for ikke å ha gjort nok for å hindre mobbingen av Robert Liland. Kommunen er representert ved advokat Gro Hamre og oppvekstsjef Liv Landaas.

Hun sier det er en sterk historie å høre om Robert Lilands opplevelser som elev ved Tinntjønn skole i Søgne.

— Det er klart at han har opplevd mye vondt, sier Landaas. - Er det noe kommunen kunne gjort annerledes i denne saken?

— Jeg vil ikke forskuttere noe. Vi mener at kommunen ikke er erstatningspliktige. Spørsmålet er ikke om han ble mobbet, men om vi iverksatte tiltak som virket.

Invalid

Robert Lilands forsvarer har lagt fram uttalelser fra to psykiatrisk sakkyndige som finner en direkte årsakssammenheng mellom mobbingen han ble utsatt for fra 2003 til 2005, og Robert Lilands plager i etterkant av mobbingen.

Magne Tauler konkluderer med at han lider av Posttraumatisk stresslidelse etter den omfattende mobbehistorien, og at den har gjort ham 30 prosent invalid. Den rettsoppnevnte psykiateren faller imidlertid ned på en invaliditetsgrad på 20 prosent. Begge skal forklare seg i retten senere.

Tre dager er satt av til rettssaken som Robert Liland har anlagt mot Søgne kommune etter omfattende mobbing i ungdomsskolen.

- Ikke guttestreker

Forsvarer Arvid Kjærvik tegnet et bilde av en glad gutt som hadde mange venner på barneskolen. Dette forandret seg da Robert Liland gikk i åttende klasse, da han ble utsatt for gjentatte tilfeller av mobbing og trakassering.

— Dette var ikke guttestreker, men grov voldsutøvelse, hevdet Kjærvik, og refererte til en dom i Kristiansand tingrett fra 2005. Da ble to Søgne-menn dømt for å ha angrepet Robert Liland på bussen. Angrepet ble i dommen beskrevet som uprovosert og alvorlig, mot en forsvarsløs person.

- Holder ikke med planer

Påtanden fra Robert Lilands forsvarer er at Tinntjønn skole og Søgne kommune ikke har gjort nok for å stoppe mobbingen av Liland.

— Kommunen har opptrådt uaktsomt ved å rette fokus mot Liland og hans familie, hevder Kjærvik.

Han refererte i retten fra en lang rekke møter skolen hadde hatt med Robert Liland, hans foreldre, og også en rekke av de som skal ha mobbet ham, men mente at dette arbeidet ikke var tilstrekkelig.

— Skolen har manglet styring og en helhetlig plan for å håndtere mobbingen. Her foreligger en mengde tiltaksplaner, uten at det er dokumentert at disse flotte planene er satt ut i livet, framholder Kjærvik.

Han har på vegne av sin klient lagt ned påstand om 985.464 kroner i erstatning for de varige men han er påført som følge av mobbingen. I tillegg kreves 60.000 kroner for dekke av utgifter til behandling.