KRISTIANSAND: — Her kommer man fort i en sårbar posisjon i forhold til å gi penger etter kjennskap og vennskap. Når det ikke er full åpenhet oppstår det fare for at man ikke har godt nok øye for habilitetsreglene, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge. Organisasjonen jobber for å motarbeide korrupsjon.

— Et viktig poeng er jo at det er fellesskapets midler som forvaltes av kommunen, og forvaltningen av disse midlene bør det være størst mulig åpenhet omkring, legger hun til.

Lysbakken-felle

Fædrelandsvennen skrev i dag om Kristiansand kommune som deler ut 44 millioner kroner uten søkeprosess. Pengene går til gode formål, som lag og foreninger. Etter at Kristelig Folkeparti fikk sitte ved maktens bord, har støtten til kristne organisasjoner økt med 2,7 millioner kroner. Partiets varaordfører Jørgen Kristiansen sier det var en viktig sak for ham i budsjettforhandlingene.— Det er ikke nødvendigvis noe galt i at kristne får mer penger. KrF går jo til valg på det. Poenget er da at alle kristne menigheter og organisasjoner bør få vite at det finnes midler. Det bør lyses ut, slik at ikke bare de som tilfeldigvis vet om det får penger. Hvis ikke havner du fort i en "Lysbakken-situasjon", sier Slettemark.

Audun Lysbakken (SV) gikk nylig av som barne- og likestillingsminister fordi hans departement ga rundt 500.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som var tilknyttet Sosialistisk Ungdom.

Korrupsjonsfell

Slettemark peker på at mangel på åpenhet er den første korrupsjonsfellen.

— Jeg sier ikke at det har skjedd noe galt i Kristiansand kommune. Men tillit er en skjør tilstand, som fort kan snu seg til mistenksomhet og mistillit. Det beste man kan gjøre for å forebygge dette er å ha åpenhet i alle ledd, sier Slettemark.

Kristiansand kommuner gir 44 millioner kroner til lag og foreninger uten søkeprosess og 5,9 millioner gjennom søknader.

— Det burde være omvendt, mener Slettemark.