VENNESLA: I kveld klokka 19 er det ekstraordinært årsmøte i menigheten som har rundt 1000 medlemmer og som på internett markedsfører seg selv som et «kraftsentrum på Sørlandet».

Flere kilder forteller uavhengig av hverandre til Fædrelandsvennen at det mobiliseres kraftig for å ta et oppgjør med hovedpastor Gunnar Jeppestøl og ledelsen rundt ham.

Som leder av Pinsevennenes kontaktutvalg er Jeppestøl også pinsevennenens utformelle leder i Norge.

VALUTATAP

Den konkrete grunnen til møtet i kveld er at regnskapet ikke ble godkjent på det ordinære årsmøtet for tre uker siden.

Kasserer og eldstebror Oddbjørn Strandberg skal ha foreslått å realisere tap på mellom én og 1,3 millioner kroner — grunnet årelange tap på valutalån i utlandet.

— Jeg vet vi har tapt en del på valutalån. Utover det vil jeg ikke si noe, sier Nils O. Røinås, som i mange år har vært med på å lede menighetens økonomiske transaksjoner. Strandberg selv sier saken ikke har noe i avisen å gjøre og vil derfor ikke si mer.

Samtidig mobiliserer en gruppe medlemmer fordi de mener menigheten styres for autoritært. Det skal være uenighet om en rekke enkeltsaker og om måten menigheten ledes og styres. En av hovedaktørene i opprøret er malermester Kristen Larsen.

— Jeg vil ikke si noe, jeg er mest aktiv i OKS Vennesla nå, og er ikke så mye i Filadelfia mer, sier Larsen.

— Flere sier du leder opprøret?

— Nå skal jeg si noe jeg alltid har drømt om å si til en avis: Ingen kommentar. Ikke ennå, i hvert fall, svarer Larsen.

Det er ikke første gang det er internt bråk i Filadelfia Vennesla. Forrige gang endte det med at flere av dem som var i lederverv og eldstebrødre før og i begynnelsen av Jeppestøls pastortid, brøt ut og startet sin egen separate pinsemenighet.

PASTORSTYRT

Det er rundt 10 år siden Gunnar Jeppestøl omgjorde Filadelfia Vennesla til en såkalt pastorstyrt menighet.

Det betyr at menigheten ledes ut fra pastorens visjoner, mer enn ut fra ordinært organisasjonsdemokrati.

De siste årene har det vært store utskiftninger i menigheteten, som har ekspandert kraftig siden Jeppestøl ble pastor i 1989. Menigheten driver blant barnehage, omsorgsskole og bibelskole, og disponerer flere bygninger på Vikeland

For et par år siden sluttet medpastor Ole Olsen. Han ble erstattet av undervisningspastor Geir Stomnås, som kom fra Normisjon og et splittet bedehus. I fjor høst sluttet også lovsangsleder Bjørn Aslaksen, etter uenighet med ledelsen.

— Jeg har sagt opp og meldt meg ut. Jeg orker ikke si hvorfor, sier Aslaksen til Fædrelandsvennen.

— Så du vet ikke noe om opprør på årsmøtet i kveld?

— Jeg sa ikke at jeg ikke vet, jeg sier jeg ikke vil si noe, svarer Aslaksen.

En kilde som har vært med i Filadelfia hele sitt liv - og også hadde lederverv tidligere - svarer dette når vi spør om årsaken til opprøret: - Jeg vil ikke ha navnet på trykk. Men denne saken handler om mye, deriblant autoritær ledelse. Autoritær er forresten bare fornavnet.

Oddbjørn Bjørnarå er eldstebror: - Pastor Jeppestøl skal si det som skal sies offentlig fra vår menighet, sier han.

UTILGJENGELIG

Pastor Gunnar Jeppestøl ville ikke snakke med pressen i går kveld. Hans kone fortalte at han var ute og gikk tur for å planlegge en begravelse. Hun ba om forståelse for at han hadde annet å tenke på enn aviser. Da vi, etter avtale, ringte tilbake senere på kvelden, møtte vi en automatisk telefonsvarer.