KRISTIANSAND: De pleier alltid å ha døra låst, forteller Olga og Nelly Bjorvand. Søstrene deler den ene delen av en tomannsbolig på Boen på Tveit. I et kort tidsrom onsdag formiddag skulle den yngste av dem skulle ut med noe søppel.

— Han må ha sett at døra vår sto åpen da, sier Nelly Bjorvand dagen etter.

Da hun kom inn til søsteren på kjøkkenet, kom det lyder fra loftet. Klokka var rundt 12, og den ene av dem gikk opp for å se etter.

I et kott på det minste soverommet satt en ung mann på huk. Tilsynelatende prøvde han å gjemme seg.

— Jeg skvatt til, sier Nelly Bjorvand (80).

— Men han virket mer redd enn oss, tilføyer eldstesøsteren.

Overnattet ute?

Den unge mannen i skapet var mørk i huden. Han virket kald. Funnet av et pledd bak en vedstabel litt senere skulle peke mot at han hadde han hadde sovet ute. Nå hadde han forsynt seg med et par sokker for å varme føttene. Smykkene i rommet hadde han latt ligge.

Nelly og Olga Bjorvand hadde fått med seg det pågående politiaksjonen. De var på vakt.

— «Er du den de leter etter», spurte vi. «Nei», sa han på godt norsk, han var en kamerat av rømlingen. Men vi tenkte at alderen stemte. Og det kan også stemme at han kom fra Irak, sier Olga Bjorvand til Fædrelandsvennen.

Mannen ba etter hvert om kaffe. Det sa 82-åringen nei til – hun holdt tross alt på med middagen. I stedet fikk han noen påsmurte knekkebrød.

Ble lenge

I minst en time satt mannen med to eldre kvinnene på kjøkkenet. Olga og Nelly Bjorvand slo raskt fra seg å varsle politiet mens han var der. For det første var de etter politiets advarsler redde for at han kunne ha våpen på seg. Og uansett brukte han selv hustelefonen til en rekke oppringninger.

— Det var veldig ubehagelig. Det kjenner jeg på nå, sier Olga Bjorvand.

Rundt 13.30 forlot mannen brått huset. Han ville ta bussen i retning Birkeland, fortalte han søstrene. Den rakk han ikke. Mannen dro videre til fots. Kort etter stoppet en bil utenfor huset, tilsynelatende for å plukke mannen opp. Men da var han forsvunnet.

Fortsetter jakten

Politiet ble varslet i 14-tiden da niesen til Nelly og Olga Bjorvand, som bor i den andre delen av huset, kom hjem. Til politietterforskerne ga søstrene samme kveld sin forklaring om det som hadde hendt. Ut fra politiets bilder, pekte de ut en person som lignet på mannen de hadde kommet over på loftet.

— Vi fikk en melding i går om 21-åringen skulle ha vært i et hus i området. Det tipset fulgte vi opp. Grunnen til at vi ikke dro dit før, var at mannen hadde gått fra stedet. Hadde de ringt mens han var der, ville vi reagert annerledes, sier operasjonsleder Ove Austenaa i Agder politidistrikt til fvn.no.

Kort etter midnatt til torsdag startet politiet en aksjon der Hamre familiecamping ble saumfart i jakten på 21-åringen, men uten at noen ble pågrepet. Torsdag fortsatte søket i Tveit-området. Krimteknikere lette blant annet etter spor i et hus i Dønnestadveien.