— I år ser vi stor giverglede blant private folk, mer enn tidligere. Det bor mange snille mennesker i byen, sier Arvid Solheimsom er daglig leder i Blå kors Kristiansand.

Der har det vært julelunsjer hver eneste dag, og rundt 300 mennesker har fått pinnekjøtt og julestemning. Gaver har det også blitt og Solheim forteller at det har kommet mange gaver fra både private og næringsliv. Disse går til mennesker som trenger det mest.

Barna

— For barnefamilier arrangerer vi julelunsj julaften på Barnas Stasjon, forteller han.

Flere veldedige organisasjoner sørger for at de som trenger det mest får både julemat og gaver julaften. Foto: REBECCA TRONDSEN

På selveste julaften blir det tradisjonell julemiddag for 60 påmeldte i regi av Kirkens bymisjon på Fiskebrygga. Daglig leder Øystein Reinertsen forteller at med 60 mennesker blir det fullt. Opplesing av juleevangeliet og sang står på programmet.Shalam har tidligere år hatt julemiddag, men fordi de har flyttet til nye lokaler, får Shalam det ikke til i år.

— Men på lille julaften hadde to grupper med frivillige ute for å levere julemat og pakker, forteller Sølvi Endresen, administrasjonsleder i Shalam.

Den ene gruppa var i fengselet, mens den andre leverte til bofelleskap for personer med rusproblemer og psykiatri. Dette er mennesker frivillige i Shalam ofte har med å gjøre.

Rørende

— Da de kom til ett av husene var det så rørende. De hadde hatt innsamling seg i mellom og klart å skrape sammen penger nok til å kjøpe konfekt til de som kom med maten, for å vise hvor takknemlige de er, sier Endresen.

Det er forskjellig julemat og godterier som deles ut, sammen med presanger de enten har fått til Shalam fra private eller kjøpt i bruktbutikken sin. Tidligere i desember ble det arrangert julebord i samarbeid med Kristiansand kommune og feltsykepleierne.

Endresen har merket seg en utvikling de siste årene, og det er at det nesten ikke fins bostedsløse i Kristiansand.

— Kommunens politikk med å gi boliger til alle har virket, og vi har måttet legge om virksomheten vår på gatene, sier hun.